D66 krijgt toezegging van kandidaat Handelscommissaris over transparantie

Met dank overgenomen van M.R. (Marietje) Schaake i, gepubliceerd op maandag 29 september 2014, 2:23.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake kreeg vandaag toezeggingen van kandidaat Handelscommissaris Cecilia Malmström dat zij zich zal inzetten voor maximale transparantie en het vergroten van de toegankelijkheid van handelsonderhandelingen. Schaake: “Ik ben blij dat Malmström mijn zorgen deelt. Er gebeurt nog steeds te veel achter gesloten deuren. Daardoor kunnen terechte zorgen van mensen niet worden weggenomen en kunnen belanghebbenden geen substantiële bijdrage leveren aan het proces.” Schaake vindt dit in de eerste plaats belangrijk met betrekking tot het EU-VS handelsverdrag (TTIP), maar ook in bredere zin wil ze dat de handelscommissaris zich inzet voor toegang tot informatie, inspraak en transparantie.

Brede dialoog

Schaake wil dat de Europese Commissie zich de komende vijf jaar inzet om in aanloop naar en tijdens onderhandelingen van handelsverdragen een brede maatschappelijke dialoog te voeren met alle belanghebbenden. “We moeten zorgen dat niet alleen grote bedrijven, maar ook belangenorganisaties, het maatschappelijk middenveld en het MKB effectief kunnen bijdragen aan de onderhandelingen. De positieve effecten van verdragen moeten niet alleen gevoeld worden in het bedrijfsleven, maar ook in huiskamers.”

ISDS

D66 heeft grote vragen over een controversieel aspect van TTIP; het investeerder-staat geschillenbeslechtingsmechanisme (ISDS). De publieksconsultatie over dit onderdeel leverde ruim 150.000 reacties op. Schaake wil dat die zo snel mogelijk worden uitgewerkt en openbaar gemaakt. Ook wil de D66´er dat de Commissie een duidelijk antwoord geeft op de vraag waarom ISDS nodig is in TTIP. Tijdens de hoorzitting gaf Malmström aan nog niet overtuigd te zijn van de voordelen ervan. “Zowel de EU en de VS hebben goed functionerende rechtssystemen. Ik heb nog steeds geen duidelijk antwoord gekregen op de vraag waarom dit speciale mechanisme dan nodig is.”

Het Europees Parlement hoort elke kandidaat Commissaris, en moet goedkeuring geven voordat die kan worden benoemd.