Transparantie moet prioriteit zijn voor nieuwe Europese Handelscommissaris - Hoofdinhoud
Aankomende maandag beginnen de hoorzittingen van de nieuwe Europese Commissie in het Europees Parlement. Het belooft een spannende periode te worden waarin Europarlementariërs het vuur aan de schenen van de kandidaat-Commissarissen zullen leggen. De Internationale Handelscommissie bijt het spits af met de hoorzitting van Cecilia Malmström, de Zweedse kandidaat die voorheen Commissaris voor binnenlandse zaken was.
Als ze wordt goedgekeurd krijgt ze de zware taak om het gezamenlijk Europees handelsbeleid de komende vijf jaar vorm te geven. Er lopen belangrijke onderhandelingen over grote handelsverdragen met bijvoorbeeld Japan, de Verenigde Staten en Singapore. Een ambitieus handelsbeleid zorgt voor economische groei zonder overheidsinvesteringen, iets dat in tijden van economische crisis hard nodig is. Een open economie zoals die van Nederland die steunt op export kan daar buitensporig van profiteren, maar wordt ook harder getroffen als de handel inzakt.
Vanuit het Europees Parlement zullen we ook zoeken naar stevige toezeggingen op het gebied van samenwerking tussen Europese Commissie en Parlementsleden. Sinds het verdrag van Lissabon heeft het Europees Parlement meer zeggenschap over Europees handelsbeleid. Bij elk handelsverdrag dat de Europese Commissie namens de lidstaten uit onderhandelt heeft het Europees Parlement een beslissende stem of het wel of niet wordt geratificeerd. Het verwerpen van het ACTA-verdrag heeft laten zien dat het Parlement niet alleen tanden heeft, maar dat het ook durft te bijten. Nauw contact en afstemming met het Parlement zal een belangrijk aspect zijn van het werk van de toekomstige Commissaris.
De Europese Commissie moet niet alleen goed communiceren met het Europees Parlement. Een handelsverdrag moet uiteindelijk voordelen opleveren voor Europeanen. We kunnen handel versimpelen en tegelijkertijd onze standaarden op het gebied van voedselveiligheid, klimaat en gezondheid behouden, maar daarvoor is een brede dialoog nodig zodat de Europese onderhandelingsteams alle input van belanghebbenden kunnen verzamelen. Niet alleen grote bedrijven moeten hierbij worden betrokken, ook belangenorganisaties, maatschappelijk middenveld en het midden- en kleinbedrijf. Het positieve effect van een handelsverdrag moet niet alleen gevoeld worden door aandeelhouders, maar ook in huiskamers.
Het belangrijkste aandachtspunt om dat te bereiken is de onderhandelingen transparanter en toegankelijker maken. Er gebeurt te veel achter gesloten deuren en er zijn te weinig documenten openbaar. Daardoor kunnen de terechte zorgen die mensen uiten niet worden weggenomen en kunnen belanghebbenden niet effectief bijdragen aan het proces. In de eerste plaats is dit een probleem in de onderhandelingen over het EU-VS vrijhandelsverdrag (TTIP), maar ook breder moet Commissaris Malmström - als ze in haar positie wordt goedgekeurd - hier verandering in aanbrengen.
De hoorzitting vindt plaats op maandag 29 September tussen 14:30 en 17:30 en is live online te volgen via de site van het Europees Parlement.
Vandaag publiceerde Schaake een nieuwe versie van haar veelgestelde vragen over TTIP, die is hier te vinden.