TTIP is Paard van Troje

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op zondag 12 oktober 2014, 14:07.

De EU onderhandelt momenteel over twee veelomvattende vrijhandelsakkoorden met Canada en de VS, genaamd CETA en TTIP. De bedoeling is om met de onderhandelingspartners één interne markt te smeden, zodat handel nog makkelijker wordt. Het gaat dan om het gelijktrekken van regels en standaarden die aan beide kanten van de oceaan heel verschillend zijn: zo gelden er in Europa bijvoorbeeld veel strengere regels wat betreft het gebruik van chemische stoffen in de landbouw en van hormonen in de vleesindustrie. Het is echter heel goed denkbaar dat de chloorkippen uit de VS straks ook onze supermarkten bereiken. Zo haalt de EU een Paard van Troje binnen, want eenmaal ondertekend kunnen we niet meer terug.

CETA en TTIP zetten niet alleen onze standaarden op het gebied van voedsel, arbeidsrechten of het milieu onder druk, maar ondermijnen ook onze democratie. Allereerst hebben grote bedrijven onevenredig veel invloed gehad in de totstandkoming van de akkoorden, door hun sterke lobby. Ten tweede moet nationale wetgeving straks door middel van een zogenaamde ‘regulatory cooperation council’ voorgelegd worden aan bedrijven, waardoor zij van tevoren wetten kunnen tegenhouden die burgers en het milieu beschermen, maar misschien minder goed zijn voor de snelle winst het bedrijfsleven. Tot slot bevatten de verdragen ook een investeerdersbeschermingsclausule, waardoor bedrijven staten voor miljarden kunnen aanklagen als zij toch wetten willen maken om bijvoorbeeld schaliegasboringen te stoppen of roken te ontmoedigen.

Kortom: CETA en TTIP zijn vooral een cadeautje voor de multinationals. Daarom werd er gisteren op het Beursplein in Amsterdam gedemonstreerd tegen deze onzalige vrijhandelsakkoorden. Lees hier de bijdrage van collega Jasper van Dijk.

Wie een andere globalisering wil, waarbij mens en milieu vóór markt en winst komen, heeft nu de kans om zijn stem te verheffen tegen dit wurgakkoord. Teken de petitie hier. Ik ging u al voor.