Steun voor Kobani

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op maandag 13 oktober 2014, 10:55.

Gisteren demonstreerden in Rotterdam honderden mensen tegen de belegering van Kobani door ISIS. Het was ook een protest tegen de houding van Turkije dat ISIS een tijd lang geen strobreed in de weg heeft gelegd. Door familie-omstandigheden kon ik er gisteren niet bij zijn, maar gelukkig kon Ineke Palm namens de SP onderstaande tekst uitspreken:

‘Vrijheid voor Kobane!’, ‘Stop de massamoord in Kobane’ - dat waren de leuzen die gisteren tienduizenden demonstranten in Duitsland, in Düsseldorf, op de been brachten. Vandaag staan wij hier, in Rotterdam, en demonstreren wij tegen hetzelfde brute geweld van ISIS. Goed dat jullie er allemaal zijn.

De laatste berichten uit Kobane zijn verschrikkelijk. Vele honderden doden, 200.000 vluchtelingen en IS blijft maar oprukken. Een deel van de stad hebben ze al in handen. De VN waarschuwt voor een dreigende massamoord omdat er nog duizenden burgers in de stad zouden zijn. VN-gezant De Mistura spreekt zelfs van een nieuw Srebrenica. Dat mag niet gebeuren!

Ondertussen komen uit Turkije ook zeer verontrustende berichten. Al tientallen demonstranten zijn omgekomen bij grof geweld vanwege de hoog opgelopen spanningen. Dit toont maar weer eens aan hoe belangrijk het is dat Turkije serieus werk maakt van de vredesonderhandelingen met de PKK. Er moeten nu echt concessies worden gedaan.

De Amerikanen hebben de laatste dagen de luchtaanvallen op stellingen van ISIS bij Kobane opgevoerd. De SP steunt luchtaanvallen als er sprake is van een humanitaire noodsituatie. Dat was eerder bij Sinjar het geval, bij Amerli was dat zo en dat lijkt nu bij Kobane ook het geval. Kobane wordt van alle kanten aangevallen door ISIS en de aanwezige burgers zitten als ratten in de val.

De VS zouden meer kunnen doen als zij nauwer samenwerken met de Koerdische strijders op de grond. Maar vooral Turkije moet te hulp schieten. Het is bizar dat Turkije al wekenlang aankijkt wat er net over de grens gebeurt, maar niet ingrijpt. Sterker nog, Koerden die zich willen voegen bij hun broeders aan de andere kant van de grens worden tegengehouden. Dat moet stoppen, vindt ook de VN. Deze Koerden moeten hun broeders in Syrië kunnen steunen. Vrijdag heeft de SP bij de minister van Buitenlandse Zaken Timmermans erop aangedrongen VN-gezant De Mistura volledig te steunen en meer druk op Turkije uit te oefenen om directe hulp mogelijk te maken.

Turkije moet geen onrealistische voorwaarden stellen, zoals aansluiting bij het Vrije Syrische Leger door de Koerden, voordat hulp geboden wordt. Turkije moet juist serieus in dialoog gaan met de Koerden in Syrië.

Tegelijk blijven berichten naar buiten komen die wijzen op Turkse steun voor jihadistische organisaties in Syrië. Dat is volstrekt onacceptabel. Er zou onafhankelijk internationaal onderzoek gedaan moeten worden naar het dubbelspel dat Turkije speelt. Onze Kamerfractie dringt daartoe al heel lang aan bij de Nederlandse regering.

Van andere landen is ook bekend dat ze, direct of indirect, jihadistische groepen in de regio steunen. Vooral Saudi-Arabië en Qatar worden vaak genoemd. Zij zouden zowel IS als de officiële tak van Al Qaida in Syrië, Al Nusra, steunen. Ook op deze landen moet meer druk uitgeoefend worden om met deze praktijken te stoppen.

Turkije moet verder de grenzen openstellen voor de vluchtelingen uit het gebied. Geregeld blijkt dat de grenzen soms gesloten worden voor weerloze vluchtelingen. Dat kan echt niet en is ook in strijd met het internationaal recht. Alle vluchtelingen moeten toegelaten worden. Tegelijk moet er meer humanitaire hulp naar het gebied. De SP pleit daar keer op keer voor.

Met alleen geweld is de opkomst van ISIS niet tegen te houden. Er zullen ook politieke inspanningen moeten komen om de voedingsbodem voor ISIS te bestrijden. Dat betekent dat er in Irak ook ruimte moet komen voor de Soennitische bevolkingsgroep. Zij zijn te lang uitgesloten en genegeerd. Ook daar moet een einde aan komen. Want ook hier geldt, net als bij alle andere conflicten: no peace without justice: geen vrede zonder rechtvaardigheid.