TTIP en cosmetische producten: de feiten op een rij - Hoofdinhoud
Eerder deze week ontstond er ophef op Twitter over een tabel waaruit zou blijken dat het allergrootste doel van de Amerikanen in onderhandelingen over het EU-VS handelsverdrag (TTIP) zou zijn om het Europese verbod op het testen van cosmetica op dieren op te heffen.
En nu even de feiten.
Het gaat hier om een screenshot van een tabel uit een studie die in 2009 is uitgevoerd voorafgaand aan de start van onderhandelingen over TTIP. Die studie is uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Ecorys in opdracht van de Europese Commissie. Het doel van deze studie was om te kijken waar en hoe Europese regels en Amerikaanse regels van elkaar verschillen in diverse sectoren.
En inderdaad, Europese regels zijn anders dan Amerikaanse regels op het gebied van het testen van cosmetische producten op dieren. In de VS mag het wel, in de EU mag het niet. Maar deze tabel geeft slechts de verschillen weer tussen de beide systemen. En in de cosmetische sector is dit inderdaad het grootste verschil, dat er voor zorgt dat een groot aantal Amerikaanse producten niet op de Europese markt mag komen. Maar deze tabel is slechts een inventarisering, geen concrete lijst van offensieve punten van de Amerikaanse onderhandelaars.
De Europese Commissie heeft al herhaaldelijk en publiekelijk gezegd dat Europese standaarden en regels op het gebied van consumentenbescherming niet naar beneden gaan en dat Europese wetgeving niet wordt aangetast door TTIP (bijvoorbeeld in deze speech van handelscommissaris Karel de Gucht). In hun openbaar gemaakte ‘position paper‘ over cosmetica laat de Europese Commissie zien dat de Europese inzet zich richt op andere manieren om regelgeving dichter bij elkaar te brengen, zonder implicaties voor consumentenbescherming en dierenwelzijn. De Ecorys studie geeft ook juist aan dat het niet haalbaar of mogelijk is, nog überhaupt de bedoeling, om onder TTIP alle Europese en Amerikaanse regels gelijk te trekken (zie p. xiii).
Als het al een prioriteit zou zijn voor de Amerikaanse onderhandelaars, dan heeft de Commissie stevig stelling genomen om geen compromissen te sluiten op dit gebied.
Ook het Europees Parlement eist dat een handelsverdrag met de VS geen negatieve effecten heeft voor Europese standaarden en regels op het gebied van bijvoorbeeld voedselveiligheid, milieu en gezondheid. Het feit dat het Parlement aan het einde van de onderhandelingen een beslissende ‘ja’ of ‘nee’ tegen het verdrag mag zeggen, geeft ons de macht om de Commissie hier aan te houden en dat zullen we doen. De Amerikanen weten dat ook.