Peking versus paraplu

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op zaterdag 18 oktober 2014, 1:33.

In Hongkong woeden sinds september protesten tegen de inperking van de democratie. Hongkong is een autonome regio van China en de laatste Britse kolonie die in 1997 aan China werd overgedragen. Er werden toen ook vrije verkiezingen in 2017 in het vooruitzicht gesteld. Maar afgelopen zomer heeft Peking besloten dat Hongkong niet zelf haar kandidaten naar voren mag schuiven: als het aan Peking ligt moet de bevolking straks kiezen uit een voorselectie gemaakt door de Chinese machthebbers. Zo wil men voorkomen dat er straks een prodemocratische kandidaat verkozen wordt tot bestuurder van Hongkong.

De protesten zijn vreedzaam van aard: het begon allemaal met de bezetting van de straten van het financiële centrum van Hongkong. Als ‘wapen’ hebben de demonstranten paraplu’s ingezet - daarom staan de protesten ook wel bekend als de paraplurevolutie. Opvallend is dat er met name veel jonge mensen deelnemen aan de strijd voor meer democratie: één van de gezichten van de revolutie is de studentenactivist Joshua Wong, met een leeftijd van slechts 17 jaar.

Niet iedereen staat achter de protesten: sommigen scharen zich achter de oproep van de huidige leider Leung Chun-ying (indirect aangesteld door Peking) om te stoppen met demonstreren en het normale leven weer te hervatten. Maar ondertussen speelt Peking ook een vuil verdeel en heers spel, door tegendemonstranten (waaronder Chinezen, expats en zakenlieden) in te zetten die de protesten moeten breken. Twee dagen geleden bereikte het geweld tegen de demonstraten een hoogtepunt, toen de politie 45 mensen arresteerde, over de grond sleepte of zelfs in elkaar trapte.

Het is te hopen dat Hongkongers zich niet tegen laten uitspelen, maar met vereende krachten weten af te dwingen wat hen bijna 20 jaar geleden beloofd is: echte vrije verkiezingen.