D66: Lidstaten moeten EU mandaat geven voor bestrijding Ebola - Hoofdinhoud
D66-Europarlementariërs Gerben-Jan Gerbrandy en Marietje Schaake vinden dat de regeringsleiders van de Europese lidstaten de Europese Unie een mandaat moeten geven voor een coherente aanpak van de Ebola crisis. Momenteel ontbreekt een gecoördineerde aanpak. Ebola staat op de agenda van de Europese Raad die morgen plaatsvindt. Maandag kwamen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken al bij elkaar, maar uit die bijeenkomst is geen concreet voorstel gekomen voor meer coherentie.
Geen effectieve reactie
Volgens Gerbrandy is er behoefte aan een centraal gestuurde, met militaire discipline uitgevoerde organisatie. "We horen steeds dat de EU groot moet zijn in grote zaken, en klein in kleine zaken. De huidige reactie vanuit Brussel laat zien dat het de EU ontbreekt aan een effectieve reactie op een grote zaak als het terugdringen van Ebola en het voorkomen van verdere uitbreiding van deze catastrofe. We zien een hopeloos gefragmenteerde organisatie waarbij de verschillende instellingen elkaar de bal toe kaatsen." Verschillende lidstaten sturen nu apart van elkaar veldhospitalen, militaire logistiek en andere hulpmiddelen naar individuele landen.
Gezamenlijk buitenland beleid
De Ebola crisis toont wederom aan dat een gezamenlijk buitenland beleid essentieel is voor de Europese Unie, vindt Schaake. "Humanitaire maar ook militair logistieke middelen moeten worden samengebracht onder leiding van een EU coördinator Ebola. We zien dat de lidstaten afzonderlijk geen effectief antwoord kunnen formuleren op een grensoverschrijdend probleem als Ebola. Alleen samenwerken leidt tot een effectieve aanpak. Daarvoor moeten de lidstaten de EU een stevig mandaat geven, maar de Hoge Vertegenwoordiger, Catherine Ashton, zou daar ook om moeten vragen. In plaats van dat ze initiatief neemt, wacht ze af. De Europese Dienst Extern Optreden, waar zij aan het hoofd staat, heeft de structuren om in crisis situaties te handelen en aan te sturen. Het is zaak dat zij de Europese regeringsleiders ook aanspoort om die te gebruiken."
De Europese Raad komt donderdag en vrijdag bijeen met als voornaamste agendapunt de Europese klimaat-en energiedoelstellingen voor 2030.