KV Oeganda2

Met dank overgenomen van M. (Michiel) Servaes i, gepubliceerd op maandag 24 februari 2014, 12:02.

Schriftelijke vragen aan de ministers van Buitenlandse Zaken en Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking over het bericht dat president Museveni de omstreden anti-homowet heeft ondertekend.

  • 1. 
    Wat is uw reactie op het bericht dat de Oegandese president Museveni de omstreden anti-homowet heeft ondertekend?
  • 2. 
    Welke maatregelen zult u nemen, gezien uw volgende uitspraak op 18 februari jl.: “als deze wet inderdaad wordt aangenomen, heeft dat grote consequenties voor de relatie tussen de Europese Unie en Uganda, maar ook voor de relatie tussen Nederland en Uganda”?
  • 3. 
    Bent u bereid het budget dat gereserveerd is voor directe steun aan de Oegandese regering stop te zetten? Welke mogelijkheden ziet u om middelen over te hevelen naar Oegandese mensenrechtenorganisaties?
  • 4. 
    Bent u bereid per direct te stoppen met ontwikkelingssamenwerking met Oegandese organisaties die steun hebben uitgesproken aan deze wetgeving? Zo neen, waarom niet?
  • 5. 
    Op welke manier zult u ervoor zorgen dat de Europese Unie een krachtig signaal afgeeft met concrete maatregelen tegen deze onwenselijke wet? Bent u bereid op korte termijn in overleg te treden met uw EU-collega’s en EU-programma’s in Oeganda tegen het licht te houden?
  • 6. 
    Bent u, gezien de urgentie van het vraagstuk en dynamische ontwikkelingen, bereid deze vragen binnen 48 uur te beantwoorden?

Ga terug naar overzicht Kamervragen & debatten.