Marietje Schaake: Partijen conflict Oekraïne moeten gemaakte afspraken respecteren

Met dank overgenomen van M.R. (Marietje) Schaake i, gepubliceerd op maandag 3 november 2014, 1:47.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake wil dat de verschillende partijen in het conflict in Oekraïne zich opnieuw committeren aan afspraken die begin september in Minsk werden gemaakt. Het zogenaamde ‘Minsk Protocol’ vormt de basis voor het staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne dat de laatste dagen steeds meer onder druk is komen staan. Schaake: “Tegen de afspraken in organiseerden de separatisten gisteren op eigen houtje verkiezingen en er zijn nieuwe konvooien gesignaleerd in de Donbass. Deze konvooien leveren mogelijk zwaar wapentuig vanuit Rusland aan de rebellen voor een nieuw offensief. Het staakt-het-vuren moet in stand worden gehouden, zodat Oekraïne de weg terug naar stabiliteit kan vinden. De EU zou de verschillende partijen aan tafel moeten brengen om daarvoor te zorgen.”

Associatieverdrag

De EU en Oekraïne begonnen dit weekend aan de implementatie van het Associatieverdrag dat in september dit jaar werd goedgekeurd door het Europees en het Oekraïense Parlement. Schaake: “Het Associatieverdrag is een belangrijk politiek signaal dat de EU zal blijven bijdragen aan politieke en economische hervormingen in Oekraïne om het land te blijven ondersteunen. De voordelige markttoegang tot Europa die Oekraïense bedrijven wordt geboden is ook van groot economisch belang voor Oekraïne. Het Associatieverdrag biedt daarnaast provisies voor versterking van de rechtsstaat en het tegengaan van corruptie.”

Mensenrechten

Vanuit het Europees Parlement is ervoor gezorgd dat de voordelige markttoegang tot de Europese markt afhankelijk is gemaakt van respect voor mensenrechten en fundamentele vrijheden. Schaake: “Respect voor mensenrechten is een voorwaarde voor sterkere economische banden met de EU voor Oekraïne en dat zou het ook moeten zijn voor elk ander land. Het is daarom van belang dat de EU in elk handelsverdrag dit soort mensenrechtenclausules opneemt. Zo kan Europa zijn economische gewicht gebruiken om mensenrechten te bevorderen in het buitenland. Het is dan wel cruciaal dat de lidstaten ook bereid zijn om die clausules te gebruiken wanneer dat nodig is.”

Vandaag spreekt de Commissie Buitenlandse Zaken van het Europees Parlement over de situatie in Oekraïne en het verloop van de parlementaire verkiezingen in het land, die plaatsvonden op 26 oktober.