Gerben-Jan Gerbrandy: Hervorming controle EU geld hard nodig na twintigste afkeuring Europese begroting - Hoofdinhoud
Vandaag kan de Europese Rekenkamer wederom geen goedkeurende verklaring afgeven over de Europese begroting, dit keer over het begrotingsjaar 2013. D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy reageert: "Dit is de twintigste keer dat het foutenpercentage in de besteding van EU geld te hoog ligt. Dit jaar is het vastgesteld op 4,7%, bijna 3% boven de toegestane marge. Ik ben alleen bang dat hiermee niet veel zal veranderen. Terwijl we zouden moeten leren van de aanbevelingen van de Europese Rekenkamer, is de jaarlijkse kwijting een ritueel geworden. Het magische jaarlijkse foutenpercentage is een krachteloos cijfer geworden."
Focus op resultaten
De huidige controle systematiek richt zich veel te weinig op de resultaten en impact van de besteding van Europees geld. De Europese Rekenkamer concludeert dat de eerste prioriteit van de lidstaten de absorptie van subsidies is, daarna worden de regels zo goed mogelijk gevolgd, en als laatste wordt nagedacht over resultaten en impact. "Dit is funest voor de meerwaarde van de Europese begroting. Er zal een cultuurverandering moeten komen bij de Commissie en de lidstaten. Als programma's niet het gewenste resultaat opleveren dan moeten ze worden stopgezet of aangepast", aldus Gerbrandy.
Anders controleren
D66 wil ook dat de controle van de Europese begroting hervormd wordt. Het is weliswaar goed dat de Europese Rekenkamer zeer gedegen steekproeven in de lidstaten doet en op basis daarvan tot dit foutenpercentage komt. Maar het rapport laat niet zien in welke lidstaten de grootste problemen liggen en op welke terreinen. "De vraag is of de controle op nationaal niveau wel goed geregeld is. We kunnen elkaar niet aanspreken. Dat leidt tot wantrouwen, en de jaarlijkse keuring van de Europese Rekenkamer verliest hierdoor aan gezag", zegt Gerbrandy. D66 wil af van de stapeling van controle op controle, en naar een heldere verantwoordingsketen. Daarbij moet de Europese Rekenkamer zich vooral richten op de kwaliteit van de controlesystemen in de lidstaten en de resultaten van de Europese begroting.
Nederlands voorzitterschap
D66 pleit al jaren voor een effectievere en realistische begroting, zowel in uitgaven als in controle. Eerder al riepen Gerbrandy en D66-Tweede Kamerlid Wouter Koolmees het kabinet op dit als hoogste prioriteit te zien in het Nederlands voorzitterschap in 2016. "Bij de revisie van de meerjarenbegroting in 2016 hoort ook de hervorming van de controle. Op nationaal niveau zou een afkeuring van de begroting leiden tot de val van een kabinet, maar in Europa draaien we een jaarlijks ritueel af wat zijn langste tijd heeft gehad", aldus Gerbrandy.
Lees hier zowel het volledige als een verkort rapport.
Foto: CreativeCommons, LendingMemo