Niet pensioen opeten in de bijstand - Hoofdinhoud
Foto / Flickr PvdA
Pensioen is inkomen voor later. Het is niet de bedoeling dat gemeenten van mensen kunnen vragen deze spaarpot stuk te slaan en op te eten voordat zij recht kunnen krijgen op een bijstandsuitkering. Ik heb samen met collega John Kerstens direct vragen gesteld aan staatssecretaris Klijnsma toen bleek dat de gemeente Enschede dit van haar burgers wilde gaan vragen. Om dit ook snel wettelijk onmogelijk te maken, hebben wij vandaag samen met de SP en andere partijen een voorstel ingediend dat dit al per 1 januari 2015 regelt.
Daarnaast heb ik samen met VVD en D66 vandaag een voorstel ingediend om de problemen rondom de afkoop van kleine pensioenen op te lossen. De afkoop van kleine pensioentjes gaat om zogenaamde ‘slapende’ pensioenaanspraken van hooguit € 458,06 per jaar, dus minder dan € 40,- per maand. Pensioenuitvoerders mogen deze kleine pensioentjes afkopen, omdat de administratieve kosten niet opwegen tegen de omvang van het pensioen. Veel mensen denken hier een leuk zakcentje aan over te houden, maar krijgen vaak te maken met onverwachte financiële gevolgen. Zo kan de afkoop effect hebben op de zorgtoeslag, huurtoeslag en AOW-partnertoeslag. In sommige gevallen raken mensen zelfs hun hele toeslag kwijt.
Onze oplossing is om mensen de keuze te geven om pas na de AOW-gerechtigde leeftijd hun kleine pensioen te laten afkopen. Hoewel met deze regeling de aanvullende voorwaarde om door te werken komt te vervallen, hoeven mensen minder belasting te betalen en houden dus meer over van hun opgebouwde pensioen.
Ook is vandaag geregeld dat een eenmalige uitkering, zoals de afkoop van een klein pensioen of een eindejaarsuitkering, geen effect heeft op het recht op AOW-partnertoeslag. Per 1 januari 2015 kunnen mensen geen nieuw recht krijgen op de AOW-partnertoeslag, waardoor zij het recht op partnertoeslag kunnen kwijtraken als het inkomen te hoog is vanwege een eenmalige uitkering. Gelukkig is dit op tijd gerepareerd.