Bufferzone bij Gaza

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op dinsdag 11 november 2014, 9:39.

Egypte is begonnen met de aanleg van een bufferzone aan de grens met Gaza. Eind vorige maand werd dat duidelijk. Het zou een reactie zijn op terroristische aanslagen in het gebied. Honderden huizen worden daarom op dit moment verwoest en duizenden burgers worden gedwongen te verhuizen. Ik maak mij hier grote zorgen om, want de Egyptenaren in het gebied zijn al lange tijd achtergesteld. Ook kan dit ernstige gevolgen hebben voor de Palestijnen in Gaza. Daarom heb ik de volgende vragen gesteld:

1

Kent u het bericht ‘Army Blows up Houses, Egyptians Evacuate Near Gaza’? 1)

2

Kunt u bevestigen dat Egypte is begonnen met het aanbrengen van een bufferzone aan de grens met Egypte en dat hiervoor 800 huizen worden verwoest en 10.000 burgers gedwongen worden te verhuizen? Indien neen, wat zijn dan de feiten?

3

Is het juist dat de getroffen burgers in het gebied compensatie is beloofd? Geldt deze compensatie voor alle getroffen burgers? Is er reeds compensatie uitbetaald? Bent u bereid bij uw Egyptische collega’s erop aan te dringen dat getroffenen worden gecompenseerd?

4

Welke gevolgen heeft deze bufferzone voor de toegang van de bevolking in Gaza tot Egypte en voor de mogelijkheden voor handel over de grens?

5

Deelt u mijn opvatting dat het belangrijk is dat de grens niet gesloten wordt voor Palestijnse burgers? Bent u bereid hier aandacht voor te vragen bij uw Egyptische collega’s?

Bron:

  • 1. 
    Army Blows up Houses, Egyptians Evacuate Near Gaza, http://abcnews.go.com/International/wireStory/army-moves-egyptians-leave-homes-gaza-26536800, 29 oktober 2014.