Reactie Marietje Schaake op doorbraak in WHO onderhandelingen - Hoofdinhoud
Vandaag werd bekend dat de Verenigde Staten en India een akkoord hebben bereikt dat de impasse in de Wereldhandelsorganisatie zou moeten doorbreken. De implementatie van het zogenaamde Bali-pakket lag sinds december 2013 vast omdat een kleine groep landen, onder leiding van India, zorgen had over het effect op voedselzekerheid. De overeenkomst tussen India en de VS moet nu nog worden goedgekeurd door de andere leden van de Wereldhandelsorganisatie. D66-europarlementariër Marietje Schaake reageert:
“Deze doorbraak is van groot belang voor de wereldhandel en voor het vertrouwen in de Wereldhandelsorganisatie. Volgens cijfers van de OESO kan het Bali-pakket de kosten voor het drijven van handel wereldwijd tussen de 13 en 15 procent verminderen, ook voor minder ontwikkelde economieën. Het pakket is daarom van groot belang voor de EU in tijden van economische crisis, maar ook voor de economische ontwikkeling in andere delen van de wereld.”
“Mede door de zeer trage ontwikkelingen in het onderhandelingsproces van de Wereldhandelsorganisatie is de EU de laatste jaren begonnen aan de onderhandelingen voor een groot aantal bilaterale verdragen, bijvoorbeeld met de Verenigde Staten, Vietnam en Japan. Deze bilaterale verdragen zijn van groot belang voor de Europese economie en kunnen wereldwijd standaarden zetten. Maar bilaterale onderhandelingen mogen geen vervanging zijn voor het multilaterale proces van de Wereldhandelsorganisatie. We moeten zorgen dat we zoveel mogelijk landen meenemen, vooral minder ontwikkelde economieën, om op basis van goede regels en afspraken handel en economische vooruitgang te stimuleren.”
Eerder deze week zorgden de VS en China al voor een doorbraak in de onderhandelingen over het Information Technology Agreement, dat voor grote tariefverlagingen moet zorgen op het gebied van ICT-producten.