Media (BNR): Marietje Schaake over de strijd voor netneutraliteit

Met dank overgenomen van M.R. (Marietje) Schaake i, gepubliceerd op vrijdag 21 november 2014, 1:50.

Vanmorgen reageerde Marietje Schaake op BNR Nieuwsradio op de plannen van de Europese telecomministers. Terwijl het Europees Parlement in april voor netneutraliteit stemde, lijken de ministers in de Telecomraad deze definities af te willen zwakken. Marietje Schaake wil het open internet en eerlijke concurrentie beschermen.

Luister het fragment terug op BNR.

Netneutraliteit is het principe dat internetaanbieders een gelijk speelveld voor alle diensten in stand moeten houden en geen voorrang mogen geven aan speciale, betaalde, diensten.

Het belang van netneutraliteit is groot voor de bescherming van de digitale economie en van democratische vrijheden. Zonder deze garantie in wetgeving vast te leggen, kunnen internetbedrijven afspraken maken over bijvoorbeeld snellere service tegen hogere betaling. Zo wordt de ruimte voor nieuwe spelers zonder diepe zakken, en dus innovatie, beperkt. Start-ups hebben een slechtere onderhandelingspositie dan gevestigde partijen. Maar ook sites van ziekenhuizen, bibliotheken en universiteiten kunnen niet voor een hogere snelheid betalen, zo worden zij weggedrukt.

We zien steeds meer deals tussen internet providers en content aanbieders. We moeten er nu voor zorgen dat deze deals de consument op lange termijn niet beperken in keuzevrijheid of in hun toegang tot informatie. Het is essentieel dat er geen misbruik van marktmacht kan worden gemaakt, en dat het publieke belang van een open internet niet wordt ondergesneeuwd.

Netneutraliteit beschermt ook het democratische karakter van het internet. Bij een vrije toegang zonder beperkende invloed van Internet Service Providers wordt de vrijheid van meningsuiting en toegang tot informatie gewaarborgd.

In april stemde het Europees Parlement in met mijn voorstel om netneutraliteit bij wet vast te leggen. Vervolgens was het aan de Raad van Ministers om deze wetstekst te bespreken. Nu blijkt dat de Telecomministers op het punt staan de garanties in het wetsvoorstel sterk af te zwakken. De definities, die helderheid omtrent netneutraliteit moeten bieden, worden eruit gehaald. Discriminatie op basis van de herkomst of aard van data wordt daarmee mogelijk en dat betekent effectief geen netneutraliteit.

Het is nu van groot belang dat we de richting die de Ministerraad opgaat, weten te keren. Gelukkig heeft het Europees Parlement een belangrijke stem bij de vaststelling van de uiteindelijke wetstekst. Maar de strijd voor netneutraliteit en een open internet in Europa, is helaas nog niet gestreden.