Werkbezoek aan de kernreactor in Petten

Met dank overgenomen van M.Sj. (Michiel) van Veen i, gepubliceerd op maandag 8 december 2014, 2:07.

De hogefluxreactor in Petten staat vooral bekend om de productie van radioactieve isotopen. De isotopen worden na chemische bewerkingen aan ziekenhuizen geleverd voor diagnostiek en voor de bestrijding van kanker. Op dit moment levert de reactor aan zeventig landen isotopen; dagelijks worden er wereldwijd 24.000 mensen mee geholpen.

Omdat de huidige 'hogefluxreactor' aan het eind van zijn levensduur zit, zijn er plannen voor nieuwbouw. Deze reactor, Pallas genaamd, moet de oude reactor in 2023 vervangen. Het kabinet en de provincie Noord-Holland ondersteunen Pallas met een investering van elk maximaal € 40 miljoen. Tot 2023 is het belangrijk om de veiligheids- en de financiële situatie van de reactor in Petten goed te monitoren, de reactor is meerdere keren negatief in het nieuws is gekomen. Dhr. Unger, sinds kort directeur van NRG (het bedrijf dat de reactor exploiteert), zet veiligheid bovenaan en hij heeft een nieuw businessmodel gepresenteerd, waarmee de opbrengsten van de reactor weer kunnen stijgen.

Michiel: “Het is best heel bijzonder dat Nederland zoveel medische isotopen voor de behandeling en diagnostisering van kanker produceert. De impact die we daarmee maken op de wereld, moeten we niet onderschatten.”