Stemadvies Juncker ongehoord

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op vrijdag 12 december 2014, 16:25.

Het Griekse parlement mag volgende week naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Juncker heeft de Grieken alvast stemadvies te geven door hardop te zeggen dat hij niet tegen het aanblijven van ‘bekende gezichten’ is. Hij heeft bovendien de hoop uitgesproken dat de Grieken niet ‘verkeerd’ stemmen. Hiermee verleent Juncker indirect zijn steun aan de regeringspartij van de huidige premier Samaras, die bang is dat er straks nieuwe parlementsverkiezingen worden uitgeschreven, omdat er mogelijk geen parlementaire meerderheid (180 van de 300) voor de kandidaat-president stemt. De waarheid is dat Samaras en Juncker bang zijn dat de populaire linkse partij Syriza aan de macht komt.

De kersverse voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, had al niet zo’n flitsende periode achter de rug met de onthulling van de honderden geheime belastingdeals die Luxemburg deels onder zijn premierschap sloot met bedrijven. Het leverde hem aan het prille begin van voorzitterschap een motie van wantrouwen van het Europees Parlement op, die hij overleefde. Maar nu Juncker zich heeft uitgesproken over de gevolgen van de uitslag van de Griekse presidentsverkiezingen, zijn de rapen pas echt gaar.

Met dit stemadvies treedt Juncker zijn perk volledig te buiten. Hij moet heel snel zijn excuses maken aan het Griekse parlement, want zijn uitspraken zijn een Europees leider volstrekt onwaardig en ondermijnen het democratisch verkiezingsproces volledig. Ik ga dinsdag in het vragenuur aan minister Koenders vragen wat hij van de uitspraken van Juncker vindt.