Vragen van Visser en Dijkstra over uitbreiding gemeentelijke milieuzones

Met dank overgenomen van B. (Barbara) Visser i, gepubliceerd op vrijdag 12 december 2014, 2:58.

Vragen van de leden Visser en Dijkstra (beiden VVD) aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu over uitbreiding gemeentelijke milieuzones waaronder Amsterdam, Utrecht en Rotterdam.

  • Heeft de staatssecretaris kennisgenomen van de artikelen “bedrijfsverkeer zonder uitstoot in Amsterdam” en “verbod op bevoorraden meubelzaak”?1,2
  • Deelt de staatssecretaris de mening van de VVD-fractie dat er inmiddels een wildgroei van verschillende gemeentelijke regimes qua milieuzones aan het ontstaan is, waardoor ondernemers straks per gemeente een nieuw wagenpark moeten aanschaffen en per gemeente verkeersexamens moeten doen om de verschillende regels en verkeersborden überhaupt nog te begrijpen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke stappen heeft of gaat zij dan ondernemen om meer duidelijkheid voor ondernemers en automobilisten te scheppen?
  • Hoe verhouden de voornemens van Rotterdam en Amsterdam zich tot de afspraken in de recent ondertekende Green Deal Zero Emissie Stadsdistributie (ZES)? Is hier niet sprake van een stapeling van lasten voor ondernemers? Zo nee, waarom niet? Gelet op de scherpe kritiek op de voorgenomen uitbreidingsplannen door de diverse brancheverenigingen, zoals TLN, EVO, BOVAG, vindt de staatssecretaris dat de overheid een betrouwbare partner is voor het bedrijfsleven als lokale besturen de afspraken/eisen telkens bijstellen?
  • Hoe verhouden deze gemeentelijke milieuzones zich tot de uitspraak van de staatssecretaris dat een milieuzone altijd tijdelijk is? Deelt de staatssecretaris de mening van de VVD-fractie dat er sprake is van “ondernemer en automobilist pesten” door ondernemers en automobilisten op te zadelen met extra kosten voor een tijdelijke maatregel? Zo nee, waarom niet?
  • Hoe beoordeelt de staatsecretaris de voornemens van Rotterdam en Amsterdam in relatie tot het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL)? Worden hierdoor geen aanvullende eisen bovenop de huidige EU en landelijke normen gesteld? Hoe verhouden deze verplichte kosten zich voor ondernemers en automobilisten tot de effectiviteit van deze maatregel en de inzet op bronbeleid, aangezien de maatregelen van het Rijk en de EU voor ruim 75% invloed hebben op de luchtkwaliteit in de genoemde steden? Zijn de voorgenomen milieuzones dan niet milieutechnisch overbodig en zo nee, waarom niet? Is het terugdringen van roet ook een legitimatie is om een milieuzone in te stellen? Zo ja, op welke gronden en met welke streefwaarden?
  • Is de staatsecretaris het met de VVD-fractie eens dat de overheid juist eenduidige regels moet vastleggen en moet inzetten op bronbeleid in plaats van symboolpolitiek? Zo nee, waarom niet? Kan de staatsecretaris de effectiviteit van bronmaatregelen afzetten tegen de effectiviteit van milieuzones, zowel qua kosten als opbrengsten? Kan hierbij ook een overzicht verstrekt worden van alle uitgaven in relatie tot de specifieke maatregel in het kader van het NSL- programma en andere gerelateerde programma's, zoals de green deals?
  • Is de staatssecretaris bereid om een "nee, tenzij" regel in te voeren in overleg met de gemeenten andere alternatieven te onderzoeken buiten de uiterste maatregel van een milieuzone, waarbij kosten en baten voor ondernemers worden betrokken? Zo nee, waarom niet? Is de staatsecretaris het eens met de VVD-fractie dat allereerst op bronbeleid moet worden ingezet en daarnaast op innovatieve oplossingen die passen in de mobiliteitsbehoeften, zoals het toepassen van Open Parkeerdata vanuit Platform Beter Benutten wat voor aanzienlijk minder zoekverkeer zorgt en daarmee ook schonere lucht? Zo nee, waarom niet?
  • Is de staatssecretaris bereid om in ieder geval een kader te scheppen dat bepaalt onder welke condities een gemeente mag overgaan tot het instellen van een milieuzone, en onder welke condities een dergelijke milieuzone weer ongedaan zou moeten worden gemaakt? Deelt de staatssecretaris de mening van de VVD- fractie dat als gemeenten besluiten om aanvullende eisen te stellen in het kader van NSL dat het Rijk hier geen bijdrage aan moet leveren in financiële zin dan wel in het kader van wet- en regelgeving? Zo nee, waarom niet?
  • Kan de staatssecretaris aangeven op welke wijze milieuzones in andere EU-lidstaten zijn vormgegeven en of er binnen die EU-lidstaten vergelijkbare verschillen zijn als die in Nederland ontstaan? Kan de staatssecretaris ook aangeven op welke wijze het voor automobilisten uit andere EU-lidstaten te achterhalen is waar in Nederland een milieuzone geldt en of het voertuig voldoet aan de criteria?