D66: EU kan niet op zelfde weg door met Turkije onderhandelingen

Met dank overgenomen van M.R. (Marietje) Schaake i, gepubliceerd op woensdag 17 december 2014, 2:42.

Afgelopen weekend arresteerden Turkse autoriteiten verschillende journalisten en vielen zij binnen bij media organisaties. Turkije kende al het hoogste aantal journalisten dat gevangen zit. D66-Europarlementarier Marietje Schaake vindt dat er een keerpunt bereikt is in de relatie tussen Turkije en de EU. “Het zoveelste dieptepunt is bereikt. Hoewel de onderhandelingen richting EU toetreding tot hervormingen van de rechtstaat en respect voor mensenrechten moeten leiden, zien we onder leiding van de AK Partij van President Erdogan het tegenovergestelde”, zegt Schaake. De media organisaties die vorig weekend werden binnengevallen zijn verbonden aan de voormalige bondgenoot van Erdogan, Fetulah Gulen. “Terwijl Gulen en Erdogan eerder nog samen optrokken en critici de mond snoerden hebben zij zich nu tegen elkaar gekeerd. Het is pijnlijk om te zien hoe economische groei de uitholling van de rechtstaat in Turkije buiten het zicht heeft gehouden.”

Corruptie

Nadat in een onderzoek naar corruptie verschillende Ministers en (toen nog premier) Erdogan zelf verdachten waren, werden honderden politieagenten ontslagen. “De politieke inmenging in de rechterlijke macht is zorgwekkend. Er werden massaprocessen tegen het leger gehouden. Toen we daar vanuit het Europees Parlement vragen over stelden werden we belachelijk gemaakt. Nu geeft Erdogan zelf toe dat er fouten zijn gemaakt. De rechtstaat moet dringend hersteld worden”, zegt Schaake. De partij van President Erdogan geniet overtuigende steun onder de bevolking en won de laatste zes verkiezingen op rij.

Europa

De negatieve trend lijkt geen grenzen te kennen. Voorstellen om religieus onderwijs verplicht te stellen en zelfs jongens en meisjes apart les te geven druisen in tegen Europese principes. “Het is niet mogelijk voor de EU om met Turkije te blijven praten over onderhandelingen alsof er niets aan de hand is. Business as usual is geen optie, ik ga er vanuit dat deze ontwikkelingen boven aan de agenda staan tijdens de gesprekken. Europa verliest geloofwaardigheid bij de Turkse bevolking door de ene na de andere schending van fundamentele vrijheden te laten passeren”, zegt Schaake.

Het Europees Parlement neemt in januari een resolutie aan over Turkije.