Voetbalgemeenschap: hou hooligans uit de buurt, help ze op te sporen - Hoofdinhoud
Foto Flickr / Piotr Drabik
De politie mag ze oppakken, de tweehonderd hooligans die Rome probeerden te verbouwen rond een uitwedstrijd van Feyenoord. Ga er maar aan staan: tweehonderd volwassen mannen, twintig-plus, vrijwel allen circa 1.80 meter lang, rond de honderd kilo, met een polsomvang waar de boeien nauwelijks omheen passen. Samen met de politie de camerabeelden bekijken, dat doen wij niet - verklaarde de supportersvereniging in eerste instantie. Toch is dat noodzakelijk. Zij hebben de informatie, want er zit flink wat kaf onder hun koren. Gelukkig gaan ze het nu toch doen. En met de strengere voetbalwet van de PvdA blijft zulk kaf weg van de stadions.
Feyenoord moet de schade betalen, spoorde een luisteraar mij aan tijdens een radio-uitzending. 64% van de luisteraars was het eens met deze man, overigens een Ajaxsupporter. ‘Feyenoord is aansprakelijk voor al zijn supporters’ was de stelling van het radioprogramma stand.nl. Vindt u dat ook, mijnheer Marcouch? Nee, zei ik in de studio.
Want alleen de daders zijn schuldig. Dat vond een andere luisteraar ook. ‘Als ik een T-shirt draag waar Kruitvat op staat, dan is Kruitvat toch niet verantwoordelijk?’ mopperde hij. Echter, met alleen dit soort opmerkingen helpen we de voetbalgemeenschap niet verder. Dit zijn hooligans die ons dit aandoen, zojuist in Rome en straks weer in Nederland. Tot nu toe moeten Nederlanders het maar slikken dat hun winkels, stoepen en straatmeubilair gesloopt worden, ook als zij niets met voetbal van doen hebben. Daar hebben wij schoon genoeg van.
Met de nieuwe voetbalwet, waar de PvdA het voortouw in heeft genomen, kan de overheid ons beter beschermen tegen deze hooligans. De wetswijziging regelt onder meer een meldplicht voor hooligans. Tijdens de wedstrijd moeten zij dan verplicht op het politiebureau zitten, ver verwijderd van het voetbalstadion. Dat helpt echt, in tegenstelling tot het paspoort afpakken. In Europa kan je immers zonder paspoort de grens over, dus dat helpt niks.
Tot zover de wet. Terug naar de voetbalgemeenschap. Want een voetbalclub als Feyenoord is weliswaar niet aansprakelijk, hij is wél de oplossing. Club en supporters, stop met miepen over wat de autoriteiten vooraf meer of minder hadden moeten kunnen willen doen. Dat gaat vast niet altijd perfect en er zijn vast burgemeesters die de meldplicht voor hooligans slordig toepassen. De burgemeesters en politie kunnen alleen goed werken als jullie helpen. Begin met de norm te stellen. Dus niet het hooligangeweld in Rome relativeren met opmerkingen als ‘begrijp dat Rome het niet op prijs stelt als we tegen monumenten plassen, maar de stad is één groot monument’, zoals de supportersvereniging aanvankelijk zei. Daar help je niemand mee. Wat wél helpt, is informatie delen met de politie. Hooligans hebben vooraf plannen om de samenleving te gaan ontwrichten en met de juiste informatie kan die politiek die al tegenhouden nog voor de wedstrijd plaats vindt. En vervolgens door na het geweld mee te kijken met de politie naar de beelden, om de hooligans te herkennen en een naam te geven.
Ik ben verheugd dat na de aanvankelijke relativering, de supportersvereniging van Feyenoord dit nu toch gaat doen. Alle clubs en supporters horen die lijn te trekken, een belangrijke opdracht voor de KNVB. Alle Europese landen horen eveneens die lijn te trekken, dat is een grote opdracht voor onze minister, om ervoor te zorgen bij alle Europese autoriteiten de informatiepositie op orde is. Zodat hooligans die Rome vernielen, ook thuis in Nederland ver verwijderd van de wedstrijden worden vastgehouden. En andersom, met buitenlandse hooligans die af komen op uitwedstrijden in Nederland. Zo nodig moeten we overgaan tot huisarrest op het moment suprême in een dagverblijf van de politie. Akelig voor de hooligans in kwestie, een zegen voor wie langs de route leeft, daar een winkel heeft of er anderszins verkeert. En het is goed voor de voetbalgemeenschap, die iedereen de kans geeft om zijn club te supporten en in gezelschap van vrienden, familie of gezin ter plaatse van de sportprestaties te genieten. Graag samen aan de slag, dus - de overheid mét de voetbalgemeenschap. Opdat het kaf zich niet langer in het koren kan verbergen.