Lokale en regionale kranten in het nauw - Hoofdinhoud
Driekwart van de inwoners van de kleinere Nederlandse gemeenten lopen het risico onvoldoende geinformeerd te worden. Redacties van vooral lokale kranten staan meer en meer onder financiële druk. Uit onderzoek blijkt dat de inwoners van de grote gemeenten gemiddeld vier keer meer nieuws over de lokale politiek en het lokaal beleid krijgen. Regionale media blijven vooral binnen de stadsmuren. Het is logisch dat er binnen grotere gemeenten meer gebeurt dan in kleine kernen, maar politieke verslaggeving is in kleine gemeenten net zo belangrijk. Hoe kunnen inwoners, als ze niet op de hoogte worden gehouden, de politiek volgen en controleren?
Samen met collega Kamerleden bracht ik vorige week een bezoek aan NDC Mediagroep in Groningen. De NDC mediagroep is de uitgever van de Leeuwarder Courant/ Friesch Dagblad en het Nieuwsblad van het Noorden. Als noordelijke leden van de Tweede Kamer maken we ons zorgen over de lokale nieuwsvoorziening, nu er alweer een reorganisatie gaande is bij onze Noordelijke Dagbladen en de veertig huis-aan-huisbladen.
Bijna iedereen was het eens met de conclusie van het gesprek, namelijk dat er steun moet komen voor de onafhankelijke lokale journalistiek, die openhartig en kritisch moet kunnen zijn.! Zowel als papier op de mat, via de regionale televisie of de radio en internet.. Zaak is dat iedereen in Nederland zo onafhankelijk mogelijk wordt geïnformeerd, zeker over de politiek in de eigen gemeente en omstreken!! Alleen zo kan meegedacht en meegekeken worden en controle worden uitgeoefend. En zeker niet onbelangrijk: zo blijft er verbinding tussen politiek en de mensen, politiek is van de mensen.
Wat mij betreft wordt er door de media in Fryslan maximaal samen gewerkt !!!