D66: Raad moet positie telecom pakket herzien

Met dank overgenomen van M.R. (Marietje) Schaake i, gepubliceerd op donderdag 12 maart 2015, 2:47.

D66′ers Kees Verhoeven en Marietje Schaake roepen de Raad van Telecom Ministers op een ambitieus standpunt over de Europese Telecom Markt in te nemen. De huidige voorstellen zijn onacceptabel voor de D66′ers: “Zowel het Europees Parlement als de Tweede Kamer hebben een helder standpunt voor het onmiddellijk afschaffen van roaming kosten, en voor stevige en duidelijke netneutraliteit in EU wetgeving. De Ministers van de lidstaten laten hun oren naar telecom bedrijven hangen, en breken daarmee hun verkiezingsbeloften om door een Europese markt telefoonrekeningen omlaag te brengen, en het open internet te beschermen.”

Consument is de dupe

Vandaag debatteert de Tweede Kamer met minister Kamp over de Telecomraad van 13 maart. Verhoeven: “De plannen voor een Europese Telecom markt dreigen te verwateren en vertraagd te worden. De consument is daarvan de dupe. Het is tijd dat er wordt doorgepakt. D66 pleit er daarom voor dat Kamp in Europa zich blijvend inzet voor de netneutraliteit en het afschaffen van de roamingkosten.”

Kiezen tussen twee kwaden

Schaake vreest dat het Europees Parlement straks moet kiezen tussen twee kwaden, een zwak voorstel of geen telecommarkt. Schaake: “Een interne telecommarkt en heldere netneutraliteitsregels zijn cruciaal voor consumenten en startups. We moeten zorgen dat concurrentie eerlijk is in de digitale economie. Zonder telecommarkt zal een digitale interne markt een illusie blijken, dat maakt het standpunt van de Raad des te schadelijker.”

Campagne jongeren en start-ups

Hoewel hun politieke partijen soms in de zak van telecombedrijven zitten, is de jonge generatie uitgesproken voorstander van netneutraliteit. Onder leiding van de Jonge Democraten hebben politieke jongerenorganisaties uit 21 Europese landen een gezamenlijk manifest geschreven waarin ze eisen dat het internet open blijft en netneutraliteit gewaarborgd wordt. Ook scharen startups zich achter het Europees Parlement, via een petitie proberen ze zoveel mogelijk steun te krijgen voor hun oproep aan de ministers om het internet open en toegankelijk voor alle bedrijven te houden.