Gaat minister Asscher de ouderenwerkloosheid krachtiger aanpakken?

Met dank overgenomen van H.C.M. (Henk) Krol i, gepubliceerd op dinsdag 21 april 2015.

50PLUS heeft vragen gesteld aan minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het krantenartikel ‘Drama oude werklozen’.

Inhoudsopgave

  1. 1.
  2. 2.
  3. 3.
  4. 4.
  5. 5.
  6. 6.
  7. 7.

1.

1.

Heeft minister Lodewijk Asscher kennis genomen van het krantenartikel ‘Drama oude werklozen’, waarin door dr. Willem Vermeend en prof. Rik van der Ploeg aandacht gevraagd wordt voor de dramatische ontwikkeling op de arbeidsmarkt, waarbij de kans voor oudere werkzoekenden op een baan steeds kleiner wordt?

2.

2.

Deelt de minister de mening van de schrijvers van het artikel dat het kabinet zich primair bezig zou moeten houden met de beleidsthema’s waar burgers zich écht druk over maken, zoals werkgelegenheid, de betaalbaarheid van zorg en sociale zekerheid, inkomen, koopkracht en pensioen, en de eerlijke verdeling van welvaart?

3.

3.

Is de minister het eens met schrijvers dat - ondanks een lichte daling van de algemene werkloosheid - zich momenteel op de arbeidsmarkt een groot drama voltrekt voor oudere werklozen die geconfronteerd worden met toenemende langdurige werkloosheid, en is het waar dat inmiddels al 80 procent van de langdurige ww’ers 45+ is?

4.

4.

Deelt minister Asscher de mening dat het de hoogste tijd wordt te erkennen dat het beleid gericht op de bestrijding van ouderenwerkloosheid niet voldoende effectief is, onder meer gezien het feit dat langdurige werkloosheid onder 45-plussers is toegenomen en de verwachte ‘baanvindduur’ in 2014 voor twee op de drie 45-plussers al minimaal één jaar is?

5.

5.

Kan de minister in het licht van de deplorabele arbeidsmarktsituatie van ouderen toelichten waarom hij géén aanleiding heeft gezien een Agenda Aanpak Ouderenwerkloosheid te presenteren, en u wél een Agenda Aanpak Jeugdwerkloosheid (2015-2016) heeft gepresenteerd om de ingezette sterke daling van de jeugdwerkloosheid extra kracht bij te zetten?

6.

6.

Is de minister bereid met Prinsjesdag alsnog met een gerichte agenda te komen teneinde de ouderenwerkloosheid krachtiger aan te gaan pakken?

7.

7.

Wat vindt minister Asscher van het voorstel van Vermeend en Van der Ploeg om werkgevers te stimuleren 45-plussers met een ww-uitkering aan te nemen door het bieden van een tijdelijke, gerichte reductie op de werkgeverslasten? Wat vindt hij van het voorstel om in het hele land ict-opleidingen te starten gericht op 45-plussers met een uitkering, teneinde hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten? Is hij bereid deze voorstellen mee te nemen bij de in vorige vraag genoemde agenda voor de bestrijding van ouderenwerkloosheid?