VVD: Milieuzones zijn overbodig

Met dank overgenomen van R.J. (Remco) DijkstraĀ i, gepubliceerd op woensdag 22 april 2015, 3:05.

De VVD wil schone lucht, geen gebakken lucht! Ik ben ervan overtuigd dat milieuzones een te zwaar middel zijn, om het doel van schone lucht, te bereiken. De lucht wordt al steeds schoner. Ondernemers pesten is niet nodig. Geld weggooien, terwijl de we dankzij effectief bronbeleid de EU-norm voor luchtkwaliteit in vrijwel heel Nederland halen, evenmin.

Op slechts 0,007% van het wegennet is dit niet het geval, meestal waar dagelijks binnenstedelijke files staan. Het gaat om ongeveer 10 km weg van het totale wegennet waar de concentraties voor stikstofdioxide of fijnstof te hoog zijn.

Toch gaat menig gemeentebestuur door met het instellen en/of uitbreiden van milieuzones. Er wordt veel belastinggeld uitgetrokken voor milieuzones, cameratoezicht op automobilisten en slooppremies voor oudere auto's, terwijl vaak onduidelijk wat het echte effect van deze maatregelen is. Het gaat dan om heel kleine verbeteringen van de luchtkwaliteit, op papier en ver achter de komma.

In Arnhem wordt bijvoorbeeld cameratoezicht ingesteld om de milieuzone beter te handhaven. Het stadsbestuur geeft echter zelf aan dat er in Arnhem geen overschrijdingen van de normen zijn! Het effect van de mileuzone op de luchtkwaliteit in Arnhem is nihil. Toch meent zij een half miljoen te moeten uittrekken voor toezicht, want de lucht kan immers nooit schoon genoeg zijn. De vraag is of het verantwoord is om op deze wijze belastinggeld uit te geven? Ik denk het niet. Wat de VVD is het halen van de huidige norm ook voldoende. Daarom heb ik samen met collega Barbara Visser, wederom schriftelijke vragen gesteld.

Dat neemt niet weg dat de gezondheid schade kan oplopen, bijvoorbeeld voor kwetsbaren. Als je tegelijkertijd ziet dat de uitstoot enorm snel is verminderd, is dat voor iederen een goede ontwikkeling. Ook de mensen met een luchtaandoening merken nu het verschil met jaren terug. De tijd van walmende diesels is voorbij. De norm vormt altijd een balans tussen diverse belangen. Allemaal stilstaan, stoppen met vervoer, is gelukkig iets dat weinigen zien zitten.

En laten we realistisch zijn. Een verscherping van de EU-normen zit er voorlopig niet in. De Europese commissie moet haar plannen nog presenteren, maar aangezien 17 van de 28 EU-landen slechter scoren dan Nederland, acht ik verscherping nu niet aan de orde. Het is ook niet zinvol dat Nederland op eigen houtje strengere normen stelt, want het merendeel komt de grens overwaaien of is achtergrondconcentratie. Men veronderstelt bovendien dat de concentraties stikstofdioxide en fijnstof vooral door het verkeer komen, maar dat is onterecht. De schadelijkste emissies van ultra-fijnstof (pm2,5) zijn slechts voor 12% afkomstig van bedrijfsvoertuigen en personenauto's*. Waarbij voor fijnstof (pm10) geldt dat bij moderne auto's de slijtage van banden en remmen hoger is dan de uitlaatgasemissies **.

Iedereen wil een gezonde leefomgeving - hoe schoner de lucht, des te beter! In de afgelopen jaren is de luchtkwaliteit sterk verbeterd, sneller dan verwacht. Dit komt door Europese maatregelen aan de bron, bijvoorbeeld de Euro-VI norm voor vrachtwagens, waarbij de emissies nihil zijn, en via aanvullende eisen aan de industrie.

De VVD wil een schone leefomgeving en zet zich daar graag voor in! Daarom willen wij een focus op bronbeleid. Dit is veel effectiever dan maatregelen die veel kosten, maar weinig opleveren. Laten we het bij de feiten houden: milieuzones zijn overbodig. Of heeft u liever een goed gevoel, negeren we daarbij de geboekte vooruitgang en maken we van de ring A10 het breedste fietspad van Nederland? Reacties zijn van harte welkom.

Zie ook: Milieuzones zijn overbodig, BNR nieuwradio, 20 april 2015

  • emissieregistratie

** TNO 2013, parktijkemissies pm10 stad

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Remco Dijkstra