En wéér ging onze nationale rampenzender ‘op zwart’ - Hoofdinhoud
En wéér stond onze nationale zender nummer één - NPO1 - op zwart. Twintig minuten lang was op Koningsdag het bordje ‘even geduld a.u.b.’ te zien. En dat voor onze rampenzender!
Ik hield vandaag in de Tweede Kamer verantwoordelijk staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het volgende voor:
“Het gaat me niet om het feit of een uitzending 20 minuten later begint, ook niet dat er ‘live’ in beeld stond terwijl het overduidelijk een opgenomen uitzending was. Waar het me wél om gaat is dat televisiekijkers op de publiekszender NPO1 wéér langere tijd te zien kregen dat zij ‘even geduld’ moesten hebben alvorens de uitzending zou gaan beginnen.
Nu ging het om een andere situatie, niet om een indringer bij het Journaal, maar om een communicatieprobleem met de regie, waardoor het opgenomen programma Radar van Avrotros niet werd gestart.
Vindt de heer Dekker het acceptabel dat de publieks- en rampentelevisiezender NPO1 dit jaar al twéé keer langere tijd ‘uit de lucht is geweest’ en dat alléén de mededeling ‘even geduld alstublieft’ in beeld was?
Ik vraag me af: is op enig moment gisteren tijdens het uit de lucht zijn van de zender sprake geweest van het niet kunnen functioneren van NPO1 als ‘rampenzender’?
En hoe is dat nu geregeld? Wie kan wanneer ingrijpen op deze essentiële zender? Kan iemand uit de regie elders de zender in noodgevallen wel overnemen? Komt er niet te veel uit één gebouw: het schakelcentrum, Journaal, Radio 1, NOVA, Met het Oog Op Morgen, de Nieuwsshow en nog veel meer… Concentratie in één gebouw maakt essentiële berichtgeving veel te kwetsbaar.
50PLUS is geschrokken van het feit dat het toch mogelijk blijkt dat een simpel incident nog steeds kan leiden tot het voor langere tijd uit de lucht gaan van de publieks- en rampenzender. Miljoenen mensen - onder wie veel ouderen - zijn voor essentiële informatievoorziening afhankelijk van publiekszenders. Gaat staatssecretaris Dekker ons garanderen dat deze zenders in de toekomst ook feilloos als zodanig kunnen functioneren?
Ik vroeg ook nog aan Sander Dekker of hij het - nu dit gebeurd is met NPO1 - met 50PLUS eens is dat het wel degelijk óók belangrijk is het sirenenetwerk als onderdeel van primaire middelen voor calamiteitencommunicatie in stand te houden."