Afschuwelijke ‘filevorming’ in het ziekenhuis - Hoofdinhoud
Vandaag stelde ik in de Tweede Kamer de volgende vragen aan staatssecretaris Van Rijn over kwetsbare ouderen die langer dan noodzakelijk is in het ziekenhuis moeten blijven liggen.
“In een documentaire van Nieuwsuur zagen we hoe kwetsbare ouderen moeten meemaken dat ze langer dan nodig in het ziekenhuis liggen. We zagen ouderen die geen plek meer kunnen krijgen in een verpleeghuis. En we zagen ouderen in de documentaire die te snel naar huis moeten terwijl ze daar eigenlijk niet toe in staat zijn en waarvoor geen of onvoldoende thuishulp beschikbaar is.
Dat is niet zomaar een constatering, maar een constatering gebaseerd op een uiterst serieuze enquête onder geriaters. In de uitzending hoorde ik zelfs de afschuwelijke term ‘filevorming’. Ik mag hopen dat de staatssecretaris de uitzending inmiddels heeft gezien en dat hij net als ik geschokt is.
Ouderen die langer in het ziekenhuis moeten blijven - wat dat niet kost! - krijgen daardoor niet zelden last van ernstige ziekenhuisinfecties. En aan de andere kant zijn er ouderen die weggestuurd worden terwijl het helder is dat ze het thuis niet redden. Of dat dat op zijn minst twijfelachtig is. Gevolg: meer heropnames dan vroeger en ook weer onnodig extra kosten. Zo gaan we toch niet om met onze meest kwetsbare medeburgers?!
Meer en langer thuis, het is een nobel streven. Een participatiemaatschappij, schitterend! Maar we zagen het klip en klaar: deze groep redt het niet!
Ik hoop dat de staatssecretaris wel op de vragen van 50PLUS wil reageren, want gisteren was het ministerie niet bereid naar de studio te komen en zelfs niet om een schriftelijke reactie aan Nieuwsuur te geven.
Volgens de meerderheid van de geriaters is de situatie ten opzichte van een jaar geleden verslechterd. En dat terwijl de staatssecretaris een verbétering beloofd had! Hoe is dat mogelijk?
Is de staatssecretaris bereid met spoed een onderzoek te starten naar alle oorzaken van dit ernstige probleem? Is de heer Van Rijn bereid daarin mee te nemen hoeveel mensen noodgedwongen worden heropgenomen? En kan de staatssecretaris binnen vier weken de Kamer hierover informeren?
Welke overige maatregelen neemt staatssecretaris Van Rijn om ervoor te zorgen dat kwetsbare ouderen niet onnodig lang in het ziekenhuis moeten verblijven maar op passende manier worden opgevangen?
Heeft de staatssecretaris daarbij ook oog voor de kwetsbare groep die tussen de wal en het schip valt: die mensen die net te ‘goed’ zijn voor het verpleeghuis maar te slecht om thuis te revalideren?”
••••
Staatssecretaris Van Rijn zei toe dat ook hij de in Nieuwsuur geschetste situatie onwenselijk vindt en dat hij binnen een week met betrokken partijen om tafel gaat om het probleem aan te pakken. Binnen vier weken komt hij met antwoorden op de vragen van 50PLUS.
Na zijn toezegging stelde ik de bewindsman nog de volgende vragen: “Hoe bevordert de staatssecretaris dat het CIZ in staat is om voor deze groep de indicatie binnen 48 uur te leveren? Hoe beoordeelt u dat ruim 80% van de geriaters aangeeft dat dit langer duurt dan de gestelde norm?” Bovendien wilde ik weten hoeveel ouderen momenteel in het ziekenhuis wachten op een plek waar ze niet terecht kunnen: “Hoe borgt u dat er adequate thuiszorg beschikbaar is voor deze groep? Dat is ook een zorg die huisartsen eerder hebben uitgesproken.”