Onrust in Macedonië - Hoofdinhoud
Het zijn woelige tijden in Macedonië, een kandidaat-lidstaat van de EU. Het land kampt al een poos met onlusten: steeds vaker gaat de bevolking de straat op om zich uit te spreken tegen de corruptie en de politieke stilstand. Een maand zonder protesten begint zelfs uitzonderlijk te worden in het land dat tien jaar geleden nog een voorbeeld vormde voor de regio. In het afgelopen decennium is er echter een klimaat van wederzijds wantrouwen ontstaan tussen de regering en de oppositie, en zit het toetredingsproces volledig in een impasse.
Ook de afgelopen weken werd er stevig gedemonstreerd tegen premier Nikola Gruevski, die door de oppositie beschuldigd wordt van het massaal illegaal afluisteren van Macedonische burgers. Maar anderhalve week geleden sloeg de vlam pas echt in de pan: tijdens een hevige geweldsuitbarsting kwamen 22 mensen om het leven toen het Macedonische leger het vuur opende op een groep mannen die volgens de regering een aanslag beraamden. Of het daadwerkelijk terroristische Albanezen waren die een complot hadden gesmeed, zoals de regering beweert, is onderwerp van discussie binnen Macedonië. Volgens critici was het juist een afleidingsmanoeuvre van de overheid.
Het incident toont eens te meer aan hoezeer de Balkanregio spanningen te verduren heeft die in de jaren ’90 nog uitmondden in dramatische oorlogen. Het is noodzakelijk dat regering en oppositie het eigenbelang ondergeschikt maken aan het landsbelang en de weg inslaan naar duurzame vrede op basis van een intensieve politieke dialoog. Alleen dan komt het EU-lidmaatschap dichterbij.