Straatsburg deze week 8 t/m 11 juni

Met dank overgenomen van L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, gepubliceerd op vrijdag 12 juni 2015, 2:15.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

Open Innovation Conferentie 2.0: op naar een pact voor innovatie

Op maandag 8 juni gaf ik tijdens de Open Innovation Conference 2.0 in Espoo, Finland een speech over de noodzaak van meer innovatie voor de concurrentiepositie van Europa. Mijn voorstel: een nieuw 'Innovation Pact' initiëren om de EU investeringsplannen, de Stedelijke Agenda en de industrie 4.0 te ondersteunen. We hebben een bottom-up aanpak nodig voor innovatie. De regio's en de burgemeesters van de Europese steden kunnen hierbij een belangrijke rol spelen. We moeten toe naar meer "Made In Europe" met echte banen en economische groei. Zo kunnen we onze concurrentiepositie in de wereld versterken.

Eerste stap naar Europese Stedelijke Agenda gezet

Op woensdag 10 juni sprak ik tijdens de Informele Ministersconferentie voor Regionaal Beleid in Riga. Met het ondertekenen van de Verklaring voor een Europese Stedelijke Agenda door de EU-ministers, is deze eerste stap gezet naar een Europese Stedelijke agenda. Onze Europese steden zijn de basis voor veel economische activiteiten in Europa. 70% van de Europeanen woont in de stad. De problemen van de steden, zoals (lucht)vervuiling en een slechte doorstroming van het verkeer, zijn dus de problemen van Europa. Het is daarom noodzakelijk dat we toewerken naar een Stedelijke Agenda op Europees niveau. Nederland kan hier als voorzitter van de Raad van de Europese Unie in 2016 slagen maken."

Turkije niet belonen voor slecht gedrag

Het Europees Parlement heeft woensdag 10 juni 2015 ingestemd met een resolutie over de relatie tussen Europa en Turkije. Het rapport moest eerder worden uitgesteld, omdat de EVP, de Europese moederpartij van het CDA, het niet eens was met het openen van nieuwe hoofdstukken in de toetredingsonderhandelingen. In de resolutie die woensdag is aangenomen, zijn de verwijzingen naar het openen van nieuwe hoofdstukken in de onderhandelingen geschrapt. Voor de EVP en het CDA is het ondenkbaar dat de onderhandelingen met Turkije worden uitgebreid, terwijl de mensenrechten situatie, de vrijheid van meningsuiting en de positie van minderheden nog niet verbeterd zijn. Het CDA is voor een realistischere koers met betrekking tot Turkije. Er zou gekeken moeten worden naar alternatieven voor lidmaatschap van de EU, zoals een strategisch partnerschap.

Europol moet meedoen aan FIFA-onderzoek

Op donderdag 11 juni 2015 heeft het Europees Parlement een resolutie aangenomen om snel een tijdelijke plaatsvervanger aan te stellen voor de afgetreden voorzitter van de FIFA, Sepp Blatter. Hoewel het volgens de FIFI-statuten nog negen maanden had kunnen duren voor er een nieuw bestuur zou zijn, is het CDA van mening dat we zo lang niet kunnen wachten op noodzakelijke veranderingen. We moeten nu al de eerste stappen zetten om de organisatie door te lichten. Volgens het CDA moet Europol een gezamenlijk onderzoeksteam opzetten om de infrastructuur van de corruptie binnen de FIFA te achterhalen: tussenpersonen, brievenbusfirma's en bankrekeningen moeten worden opgespoord en opgepakt.

In discussie op Kreta over de toegankelijkheid van de EU-fondsen

Tijdens de Conferentie van Perifere Maritieme Regio's op Kreta sprak ik over de toekomstige inzet van de Europese Structuur- en Investeringsfondsen voor de eilanden en maritieme kustregio's in Europa. Door de economische crisis is de werkgelegenheid op de ver weggelegen eilanden in Europa afgenomen. Deze hebben daarom baat bij meer Europese samenwerking en een verbeterde toegankelijkheid tot de Europese fondsen. Ik benadrukte bovendien dat deze regio's innovatiever om moeten gaan met hun omgeving. Hiervoor kan het geld uit de fondsen worden gebruikt om een impuls te geven aan de 'blue economy'.