VVD: Studieboeken goedkoper

Met dank overgenomen van B.Ch. (Bart) de Liefde i, gepubliceerd op woensdag 7 december 2011.

VVD: Studieboeken goedkoper

De vaste boekenprijs voor wetenschappelijke boeken moet verdwijnen, zodat de prijs van deze boeken omlaag kan. Dat zal de VVD-fractie morgen voorstellen in de Tweede Kamer.

'Er is geen onderscheid tussen wetenschappelijke boeken en andere schoolboeken', zegt VVD-Kamerlid Bart de Liefde. Voor schoolboeken werd de vaste prijs in 2004 afgeschaft. Schoolboeken waren onnodig duur, vond de Kamer toen, omdat uitgevers en boekhandels niet met elkaar concurreerden.

Volgens De Liefde gaat iets dergelijks op voor studieboeken. 'De docenten schrijven net als op scholen de boeken voor. De afname is gegarandeerd, want de boeken zijn verplicht voor de studenten. Toch gelden voor schoolboeken geen vaste prijzen en voor wetenschappelijke boeken wel. Dat klopt niet.'

Boeken hebben in Nederland een vaste prijs om twee redenen: kleine boekhandels delven zo niet het onderspit in de concurrentie met grote, stedelijke boekwinkels en het is mogelijk om een veelheid aan titels aan te bieden. Beide redenen zijn niet van toepassing op wetenschappelijke boeken, betoogt De Liefde. 'Er zijn maar veertig boekhandels die vrijwel uitsluitend wetenschappelijke boeken verkopen. Die spelen in op de behoefte van de hogeschool of universiteit in hun buurt, en dat zullen ze blijven doen. Wat betreft de diversiteit in de titels: die is niet in gevaar, want hoogleraren kiezen de boeken toch al uit. Vaak hebben ze daarover contact met uitgevers, of schrijven ze hun eigen boeken voor.'

De Liefde verwacht dat de prijs van boeken licht zal dalen als de minimumprijs wordt losgelaten. 'Studenten betalen nu te veel', zegt hij. 'Auteurs leveren ook wat in, maar over hen maak ik me absoluut geen zorgen. De meeste wetenschappers worden gefinancierd uit belastinggeld. Je kunt je zelfs afvragen waarom de consument twee keer moet betalen voor informatie.'

De Tweede Kamer buigt zich donderdag over de wet op de vaste boekenprijs. Staatssecretaris Zijlstra wil alle e-boeken, fictie en non-fictie, van de minimumprijs ontheffen, omdat zo'n vaste prijs niet kan voorkomen dat het aantal boekhandels terugloopt; de opmars van het e-boek hangt eerder af van bijvoorbeeld de extra's die digitaal kunnen worden geboden, denkt Zijlstra.

Een vaste prijs is ook niet nodig om het aanbieden van een breed assortiment te garanderen - aanbieders van e-boeken zullen sowieso zo veel mogelijk titels aanbieden, omdat daar maar geringe kosten aan verbonden zijn. Bovendien heeft een vaste prijs volgens Zijlstra als nadeel dat het de doorbraak van het e-boek vertraagt en dus een rem zet op innovatie. Naar verwachting is de Tweede Kamer het met de staatssecretaris eens.

Zijlstra wil de wet op nog een punt wijzigen, zodat deze niet meer kan worden ontdoken door een kortingswebsite als SplinQ.nl. De site werd eerder dit jaar in het gelijk gesteld door de rechter; SplinQ.nl bood via een ingenieuze constructie boeken toch met korting aan.

07/12/2011, MAARTJE BAKKER, Volkskrant