De VVD wil dat minister Kamp vasthoudt aan de vrijmaking van de Europese telecommarkt.

Met dank overgenomen van B.Ch. (Bart) de Liefde i, gepubliceerd op donderdag 20 november 2014, 13:43.

De bedoeling is dat er een einde komt aan de vaak torenhoge roaming tarieven voor bellen en dataverkeer in het buitenland.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Bart de Liefde

Ook moet het principe van netneutraliteit op Europees niveau worden vastgelegd.

VVD-woordvoerder in de Tweede Kamer, Bart de Liefde, wil dat Kamp vasthoudt aan de vrijmaking van de markt en een betere bescherming van consumenten. De Liefde trekt aan de bel bij de minister vanwege een vandaag uitgelekt plan (http://www.euractiv.com/sections/infosociety/eu-water-down-net-neutrality-rules-310133) van het Italiaans voorzitterschap om de voorstellen af te zwakken: “Ik maak me grote zorgen over de uitkomst van deze onderhandelingen. De Italiaanse voorstellen zijn voor consumenten en ondernemers een wassen neus. In plaats van concurrentie en lage prijzen te bevorderen, houden ze monopolies in stand. De grote operators in landen als Italië, Spanje en Frankrijk kunnen nog steeds hoge roaming tarieven blijven rekenen. Het grote graaien in de portemonnees van zakenmensen en vakantiegangers kan als het aan de Italianen ligt gewoon doorgaan.

Over netneutraliteit wordt veel mist opgetrokken. Er komt te veel ruimte voor nationale uitzonderingen. Er is geen deadline voor het zekerstellen van netneutraliteit. Op zich is het te verdedigen dat je meer betaalt voor sneller internetten. Maar dan voor sneller internetten op het hele net en niet alleen voor toegang tot grote spelers als Netflix, Youtube en Spotify. Als dat gebeurt komen kleinere spelers er niet meer tussen en draai je innovatie de nek om."

De Liefde: “Er worden veel mooie woorden gebruikt maar het voorstel komt er op neer dat elk land zijn eigen lijn kan blijven trekken. We blijven dus veel te veel betalen aan de Spaanse Costa’s. En het internet wordt minder open en vrij. De consument en ondernemer zijn slechter af. We maken Europa niet welvarender en sterker, maar juist zwakker.”

Minister Kamp overlegt eind volgende week met zijn Europese collega’s in de Telecomraad over de Italiaanse voorstellen.