Haast met legaliseren internetgokken - Hoofdinhoud
Haast met legaliseren internetgokken
Jan Braaksma en Jorn Jonker
AMSTERDAM -
Nederland moet opschieten met het legaliseren van internetgokken. Anders sleept de Europese Commissie ons land voor de rechter, en dreigen dwangsommen en boetes.
Daarvoor waarschuwt Harrie Temmink, DG Interne Markt van de Europese Commissie, donderdag in een rondetafelgesprek met de Tweede Kamer. Brussel startte al eerder een procedure tegen Nederland, maar heeft die bevroren nu het kabinet van plan is internetgokken te reguleren. Maar door een stevige lobby van de huidige vergunningshouders en politiek getreuzel is het kabinet tot onvrede van Temmink nog niet verder gekomen dan een wetsvoorstel, dat een jaar geleden naar de Tweede Kamer is gestuurd.
Hoe de lobby in zijn werk gaat wordt duidelijk in een brief van Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van het Goede Doelen Platform. Namens deze vereniging van goede doelen die geld ontvangen van Nederlandse loterijen mag ook hij donderdag aanschuiven in de Tweede Kamer.
In de brief, die in handen is van De Telegraaf, roept de aankomend D66-senator zijn 200 leden op hun „informele contacten met politici te benutten om alvast blijk te geven van onze grote zorgen” over de legalisering van internetgokken.
Eerder pleitte het Goede Doelen Platform voor het blokkeren van illegale goksites. De internetspecialisten van de Internet Society (ISOC) en SIDN zetten die plannen donderdag in hun bijdrage weg als niet effectief en ongewenst. Bovendien druist het blokkeren van internetsites volgens ISOC in tegen de principes van enkele leden van het Goede Doelen Platform, zoals Amnesty International dat juist pleit voor vrije internettoegang in dictaturen.
Andere ontvangers van loterijgeld zijn positiever over de kabinetsplannen. Sportkoepel NOC*NSF bijvoorbeeld, die gefinancierd wordt met de opbrengsten van de Lotto en zich jarenlang heeft verzet tegen het toelaten van buitenlandse aanbieders op de gokmarkt, pleit in zijn bijdrage voor snelle regulering.
En ook de KNVB, die jaarlijks miljoenen ontvangt van de Lotto, is een voorstander van modernisering van de gokmarkt. Wellicht speelt hierbij een commercieel belang: de bijdrage van de voetbalbond is ook ondertekend door de Eredivisie CV, die volgens meerdere bronnen uit de sector zelf plannen zou hebben online sportweddenschappen aan te gaan bieden. Ook willen voetbalclubs goksponsoren strikken.
Aan het Binnenhof wordt door de VVD instemmend geknikt op de Europese oproep om op te schieten met het legaliseren van internetgokken. De PvdA lijkt echter telkens terugtrekkende bewegingen te maken op dit punt. VVD-Kamerlid Van Wijngaarden zegt dat hij gelooft dat de sociaaldemocraten zich aan het regeerakkoord zullen houden. De liberaal zegt dat hij ook al één beer op de weg heeft weg gehaald voor de PvdA door nu ook te pleiten voor hetzelfde belastingtarief voor offline en online gokken.