Red de mensen die langdurig zorg nodig hebben

Met dank overgenomen van H.C.M. (Henk) Krol i, gepubliceerd op donderdag 3 september 2015.

Ook 50PLUS heeft de petitie Red de zorg ondertekend. Vandaag hield ik staatssecretaris Van Rijn opnieuw voor dat hij moet stoppen met de bezuinigingen op zorg en ondersteuning thuis. Er moet altijd voldoende personeel aanwezig zijn om goede zorg te kunnen geven. Zorgmedewerkers moeten materieel en immaterieel op waarde worden geschat, net als mantelzorgers en vrijwilligers. Met andere woorden: Red de zorg!

1.

---

Mijn inbreng in de Tweede Kamer in het debat met staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport:

“Allereerst wil ik een dankwoord uitspreken. Aan alle bijna 800.000 mensen die de petitie Red de zorg ondertekend hebben: Dank u wel, uit de grond van mijn hart! U hebt op niet mis te verstane wijze duidelijk gemaakt dat het genoeg is geweest met de bezuinigingen in de zorg.

Want Nederlanders verschillen over heel veel zaken van mening, maar over één ding zijn we het toch wel eens: de bezuinigingen op ouderen- en gehandicaptenzorg zijn veel te fors. Daarnaast bleek deze week uit een peiling van Maurice de Hond dat maar liefst 85 procent van de Nederlanders niet achter de bezuinigingen op deze zorg staan. Dat is een klip en klaar signaal. En het aantal PvdA-stemmers dat tegen is, loopt op tot 92 procent. En dat voor de partij van de verantwoordelijke staatssecretaris! Wat zegt staatssecretaris Van Rijn van het hoge aantal ondertekenaars van de petitie? Deelt hij het oordeel van 50PLUS dat deze cijfers hem dwingen om actie te ondernemen? En bovenal: wat gaat hij nu concreet doen?

Het ergste is dat velen niet verbaasd zullen staan van deze cijfers. Want ga maar na: het verlies aan banen is volgens het CBS 65.000. Dat zijn regelmatig oudere werknemers, die moeilijk weer aan de slag komen. In verpleeghuizen is steeds vaker de bezetting zo laag dat er bijvoorbeeld in toenemende mate webcammetjes moeten worden gebruikt om nog enig toezicht op de bewoners te realiseren. Onbegrijpelijk! Dat is toch niet menselijk meer.

En wat te denken van de korting op de zorg thuis? Veel mensen liggen in de clinch met hun gemeente. Die korten zonder pardon hun huishoudelijke hulp of schrappen het zelfs. Mantelzorgers raken steeds verder overbelast doordat in veel gemeenten dagbesteding of respijtzorg in het gedrang komt. Je moet mazzel hebben dat er in de gemeente waar je woont de juiste voorzieningen worden geboden. Met dank aan die vermaledijde beleidsvrijheid van gemeenten. Doordat verzorgingshuizen sluiten, gaan veel voorzieningen en activiteiten in de wijk verloren. Daardoor ligt het gevaar op vereenzaming op de loer. En toch horen we nog steeds over bestuurders met te hoge beloningen of vertrekpremies waarvan je als weldenkend mens de koude rillingen krijgt. Is dit hoe we met onze meest kwetsbare mensen omgaan? Is dit zoals we willen omgaan met degenen die - betaald of onbetaald - met hart en ziel voor deze kwetsbare mensen willen zorgen? Wat 50PLUS betreft is het antwoord op deze vragen een luid en duidelijk nee.

Daarom heeft ook 50PLUS de petitie ondertekend. Stop de bezuinigingen op zorg en ondersteuning thuis. Geld voor zorg moet besteed worden aan zorg. Geen overschot aan administratie en geen absurd hoge topsalarissen. Er moet altijd voldoende personeel aanwezig zijn om goede zorg te kunnen geven. Zorgmedewerkers moeten materieel en immaterieel op waarde worden geschat, net als mantelzorgers en vrijwilligers. Met andere woorden: Red de zorg. Red de mensen die langdurig zorg nodig hebben én hen die deze zorg geven. Want dát is wat Nederland wil. De Code Verantwoordelijk Marktgedrag Thuisondersteuning die deze week werd gepresenteerd, is daarbij een beginnetje. Maar het is niet genoeg. Daarom ben ik blij met de motie van collega's Leijten en Voortman die ik van harte heb meeondertekend. Ik hoop dat de PvdA deze motie ook wil ondertekenen of er op zijn minst vóór wil stemmen. Maak deze code bindend en laat deze niet vrijblijvend zijn. Zorg voor dat extra budget voor verpleeghuiszorg. Zorg dat voldoende huishoudelijke hulp beschikbaar én betaalbaar blijft voor wie dat nodig heeft. Dus staatssecretaris: waar wacht u nog op?

En aan alle ondertekenaars van de petitie en de collega’s die zich net als ik zorgen maken: we zien elkaar op 12 september op de Dam in Amsterdam, bij de demonstratie Red de zorg!”

 

In mijn eerste termijn heb ik enkele van de vele ongewenste gevolgen van de bezuinigingen in de zorg genoemd. Het is echt genoeg geweest nu, dat hebben al die Nederlanders die de petitie ondertekenden ook aangegeven. Nu is belangrijk de schadelijke gevolgen te beperken. De beleidsvrijheid van gemeenten levert vele ongewenste verschillen op. De Code Verantwoordelijk Marktgedrag Thuisondersteuning is hierbij een klein beginnetje. Nog niet voldoende, dus daarom onderteken ik uit volle overtuiging de motie van collega’s Leijten en Voortman. Maar op dit moment is het al wat we hebben. Helaas is de code niet bindend, daarom de volgende motie:

De Kamer,

Gehoord de beraadslaging,

Overwegende dat er landelijk een ondergrens moet bestaan van de kwaliteit van maatschappelijke ondersteuning en het beloningsniveau,

Overwegende dat de Code Verantwoordelijk Marktgedrag Thuisondersteuning een ondergrens markeert,

Overwegende dat deze code door gemeenten en zorgaanbieders onderschreven kan worden maar niet bindend is,

Verzoekt de regering de Code Verantwoordelijk Marktgedrag Thuisondersteuning verbindend te verklaren voor gemeenten en zorgaanbieders,

En gaat over tot de orde van de dag.

Krol