'Oefen meer druk uit op Arabische landen'

Met dank overgenomen van M. (Malik) Azmani i, gepubliceerd op zaterdag 26 september 2015, 2:43.

Europa hoeft niet als enige op te draaien voor de gevolgen van de huidige vluchtelingencrisis, vindt Malik Azmani.

Er zijn op dit moment wereldwijd meer mensen op de vlucht dan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze vluchtelingencrisis schreeuwt om oplossingen en vraagt om verantwoordelijkheid. Van iedereen.

Toch is er een oorverdovende stilte waar het gaat om internationale samenwerking op en met het Arabisch schiereiland. Dat kan zo niet langer. Europa moet, samen met de Verenigde Staten, de druk op Saudi-Arabië en de Golfstaten flink opvoeren.

De bevolking in de landen op het Arabisch schiereiland bestaat uit verschillende sektarische stromingen die alleen met harde hand in balans te houden zijn. Iran heeft hier steeds strategisch op ingespeeld, bijvoorbeeld door steun te verlenen aan de opstandelingen in Bahrein in 2011.

Sektarische spanningen

Bij iedere vorm van demografische verandering in deze landen vrezen de autoritaire machtshebbers een verandering van de machtsbalans.

Het streven naar stabiliteit is de Golfstaten een goed recht. Echter, het structureel weren van vluchtelingen op het Arabisch schiereiland zal niet bijdragen aan de stabiliteit in de regio.

De huidige inzet van de Arabische Golfstaten ten spijt: voortgaande chaos in Syrië zal de positie van IS versterken, de interne sektarische spanningen op het Arabisch schiereiland alleen maar doen toenemen en zo leiden tot alleen meer instabiliteit in de regio.

Terwijl Europa bereid is flink te investeren in veilige gebieden en zo de bescherming van vluchtelingen te garanderen, blinken Saudi-Arabië en de olielanden uit in passiviteit. De Arabische staten zouden moeten erkennen dat ook zij een verantwoordelijkheid dragen voor de vluchtelingenproblematiek.

Op sociale media in de Arabische wereld zwelt de oproep aan 'broeders en zusters' op te vangen. Ook wordt de cartoon die het Saudische Makkah Newspaper publiceerde, waarop te zien is hoe een Saudi-Arabiër een vluchtende moeder de deur wijst, gretig verspreid.

Ruimhartig

De Golfstaten en Saudi-Arabië verschuilen zich achter stabiliteit en vangen dus niet op. En daarnaast dragen ze financieel onvoldoende bij. Juist om te zorgen voor stabiliteit in de regio zouden ze ruimhartig moeten zijn in het investeren in veilige gebieden en de opname van vluchtelingen uit de eigen regio.

De tijd is nu echt gekomen om meer internationale druk uit te oefenen op het Arabisch schiereiland. Europa hoeft niet alleen de verantwoordelijkheid te nemen voor deze wereldwijde vluchtelingencrisis.

Laat de recente ophef over de benoeming van een Saudische diplomaat op een topfunctie bij de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties een aangrijpingspunt zijn om de druk flink op te voeren.