TTIP, drama of zegen voor Europa?

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 9 oktober 2015, 9:05.

Handelsverdrag EU-VS Europarlementariër Agnes Jongerius is tégen TTIP, collega Hans van Baalen is voor. Een twistgesprek over vrijhandel.

Het gaat niet goed met TTIP, het vrijhandelsverdrag waarover de EU onderhandelt met de VS. Het ongemak neemt toe, niet alleen in lidstaten, maar ook in het Europees Parlement, dat het verdrag uiteindelijk moet goedkeuren. Europarlementariër Hans van Baalen (VVD) ontwaart nog maar ‘een krappe meerderheid’. En Agnes Jongerius (PvdA) zit daar voorlopig niet bij.

Zet de twee ‘coalitiegenoten’ bij elkaar voor een gesprek over vrijhandel en er ontspint zich snel een levendige discussie. Wat Van Baalen betreft komt TTIP er zo snel mogelijk, helemaal nu de Amerikanen deze week met Japan en tien andere landen rondom de Stille Oceaan een soortgelijk vrijhandelsakkoord sloten. Maar oud-FNV-voorzitter Jongerius vreest dat extra Amerikaanse concurrentie zal leiden tot verlaging van Europese sociale normen. Zaterdag spreekt ze een anti-TTIP-demonstratie in Amsterdam toe.

In Nederland, van oudsher toch een handelsnatie, groeit het verzet. In Duitsland en Oostenrijk is het al groot. Een Europese petitie tegen het handelsverdrag bleek deze week ruim 3 miljoen keer te zijn ondertekend. Is TTIP nog wel haalbaar?

Lees het hele artikel in NRC.NEXT of via Blendle (€ 0,19)