Film & Debat: Ice and the Sky

In de jaren vijftig reisde wetenschapper Claude Lorius mee met een internationaal georganiseerde expeditie naar Antarctica. Daar ontdekte deze klimatoloog de eerste aanwijzingen voor een recente verandering van het klimaat. In de film 'Ice & The Sky' werpt Lorius, aan de hand van zowel oude, unieke 16mm beelden als nieuwe high definition-filmbeelden van Antarctica, een blik op de rol van de mens in klimaatverandering.

De film ging in première in aanloop naar de 21e jaarlijkse klimaatconferentie van de Verenigde Naties i. Deze vond plaats in Parijs van 30 november tot 11 december 2015. Het doel van de top is om het eens te worden over een nieuw verdrag ter vervanging van het Kyoto-protocol dat in 1997 werd opgesteld. Sommige klimaatwetenschappers noemen deze top de belangrijkste ooit.

Wat betekenen de klimaatveranderingen voor Antarctica en wat kunnen we verwachten van de aankomende klimaatconferentie in Parijs? Op donderdag 19 november werd de film 'Ice and the Sky' uitgezonden in het Filmhuis Den Haag. Spreker Bas Eickhout was helaas verhinderd.

1.

De film "Ice and the Sky"

De Oscarwinnende filmmaker Luc Jacquet (March of the Penguins, 2005) brengt het avontuur van de wetenschapper Claude Lorius in beeld, die in 1957 voor het eerst inscheepte om het ijs van Antarctica te gaan bestuderen. De film is het verhaal van een bijzonder leven gewijd aan de wetenschap. Lorius onthult met zijn onderzoek lang bewaarde geheimen van ons klimaat die eeuwenlang diep opgeborgen lagen in het Antarctische ijs. Door middel van diepe ijsboringen toont hij aan dat het klimaat op onze planeet gekenmerkt werd door lange koude en warme perioden. Maar zijn conclusies bevestigden ook het bange vermoeden van vele klimatologen dat de recente opwarming van de aarde niet een gewone temperatuurschommeling is maar veroorzaakt wordt door de mens.

2.

Film & debat

Film & debat is een samenwerking tussen Filmhuis Den Haag, het Montesquieu Instituut, Internationaal Perscentrum Nieuwspoort en ProDemos - Huis voor democratie en rechtsstaat.

3.

Achtergrondinformatie