D66: Jaarverslag Rekenkamer nieuw pleidooi voor radicale hervorming begroting - Hoofdinhoud
Vandaag presenteert de Europese Rekenkamer haar jaarverslag over het begrotingsjaar 2014, de start van de jaarlijkse kwijting van de uitgaven uit de Europese begroting. Zoals elk jaar lag ook dit jaar het foutenpercentage in de besteding van EU geld te hoog om een goedkeurende verklaring af te leggen, bijna 3% procent boven de toegestane marge van 2%. Volgens D66-Europarlementariër Gerben Jan Gerbrandy blijft het onacceptabel dat er zoveel fouten in de bestedingen worden gemaakt.
Heldere taal
Vanaf 2009 heeft Gerbrandy erop aangedrongen dat niet alleen naar de bestedingen zelf wordt gekeken, maar ook naar de resultaten van die besteding. Dankzij die druk gaat nu een groot deel van het jaarverslag over de resultaten van de Europese begroting. Gerbrandy: "De Europese Rekenkamer zegt het nu eindelijk eens luid en duidelijk: de politieke ambities van Europa, de Europa 2020 strategie voor slimme en duurzame groei, en de Europese begroting zijn niet op elkaar afgestemd. Lidstaten weigeren de doelstellingen van de Europese Unie te vertalen in meetbare en bruikbare doelstellingen. Hoe kunnen we zo controleren of de 960 miljard euro van de huidige meerjarenbegroting ook daadwerkelijk besteed wordt aan de ambities die we met z'n allen afgesproken hebben?"
Nederlands voorzitterschap
De aanbevelingen die de Europese Rekenkamer vandaag doet moeten een extra stimulans zijn voor het kabinet om de hervorming van de Europese begroting fundamenteel aan te pakken tijdens haar voorzitterschap volgend jaar. "Nederland heeft altijd terecht grote kritiek op de Europese begroting. 2016 is het jaar dat de huidige meerjarenbegroting wordt geëvalueerd én dan publiceert de Commissie de evaluatie van Europa2020. Nederland moet die unieke kans met beide handen aangrijpen om als voorzitter een belangrijke stap te maken naar een radicale hervorming van de Europese begroting. Europa heeft een begroting nodig die op een duidelijke en afrekenbare manier bijdraagt aan de politieke ambities. Lidstaten verschuilen zich achter vage doelstellingen en komen er al veel te lang mee weg om Europees geld naar eigen inzicht te besteden", aldus Gerbrandy.