Kamervragen over steun KLM

Met dank overgenomen van B. (Barbara) Visser i, gepubliceerd op donderdag 19 november 2015, 3:15.

Schriftelijke vragen van het lid Visser (VVD) aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu over het bericht dat steun voor KLM schadelijk is voor Schiphol.

  • Heeft u kennis genomen van bericht ”Steun voor KLM schadelijk voor Schiphol” en “waarom zou je concurrentie KLM tegenhouden” uit het Financieel Dagblad d.d. 19 november 2015?
  • Herkent u de geuite kritiek over gebrekkige medewerking van de Nederlandse overheid? Zo nee, waarom niet?
  • Klopt het bericht dat luchtvaartmaatschappij Emirates (hierna Emirates) mogelijk met een tweede A380 op Schiphol wil gaan vliegen? Zo ja, wanneer is dit of wordt dit besluit genomen, door wie en op basis van welke afwegingsgronden?
  • Klopt het dat in de luchtvaartovereenkomst met de Verenigde Arabische Emiraten is afgesproken dat de aangeboden capaciteit in balans moet zijn met de vraag op de markt? In hoeverre wordt deze balans met de eventuele komst van een tweede A380 gewaarborgd? Wat betekent de komst voor de versterking van de netwerkkwaliteit van Schiphol?
  • Klopt het dat Schiphol met haar rewardprogramma Emirates actief aangetrokken heeft, ook voor de eventuele komst van een tweede A380? Om hoeveel geld ging het hierbij? Is dit generiek en staand beleid van Schiphol dat wordt toegepast? Zo ja, wat vindt de staatssecretaris hiervan?
  • Wat is de stand van zaken van de uitvoering motie Visser/Leenders (kamerstuknummer 31936, nr 278) inzake het overleg met de andere EU-lidstaten? Ondergraaft Nederland niet, door als enige land in Europa, vooruitlopend op het onderhandelmandaat, geen landingsrechten meer te verlenen, niet het zo noodzakelijke gemeenschappelijke Europese front? Deelt u de mening van de VVD-fractie dat deze positie van Nederland als spelbreker onwenselijk is, omdat dit buitenlandse carriers de mogelijkheid geeft om Europese landen en maatschappijen tegen elkaar uit te spelen, wat zowel schadelijk is voor de mainportpositie Schiphol als voor onze home carrier KLM?
  • Hoeveel landingsrechten zijn door de genomen maatregel om voorlopig geen landingsrechten meer toe te kennen geweigerd en heeft u inzicht waar deze aanvragen wel toegekend zijn? Wat is nu de stand van zaken met betrekking tot het onderhandelmandaat en hoe staat het met de validatie van het Amerikaanse rapport over zichtbare en onzichtbare subsidies aan Golfmaatschappijen?
  • Kunt u een overzicht geven van de opgelegde overheidsheffingen en wet- en regelgeving in Dubai, Europa en Nederland welke van invloed zijn op de concurrentiepositie van de Nederlandse en Europese luchtvaart? Deelt u de mening van de VVD-fractie dat wet- en regelgeving in Nederland en Europa de concurrentiepositie van onze luchtvaartsector moeten bevorderen? Zo ja, welke acties heeft en gaat u ondernemen?