Uitvoeringsbesluit 2015/2097 - Consortium voor een Europese onderzoeksinfrastructuur voor een geïntegreerd koolstofobservatiesysteem (ICOS ERIC)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit uitvoeringsbesluit is op 20 november 2015 gepubliceerd en is op 23 november 2015 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Uitvoeringsbesluit (EU) 2015/2097 van de Commissie van 26 oktober 2015 tot oprichting van het Consortium voor een Europese onderzoeksinfrastructuur voor een geïntegreerd koolstofobservatiesysteem (ICOS ERIC)

officiële Engelstalige titel

Commission Implementing Decision (EU) 2015/2097 of 26 October 2015 on setting up the Integrated Carbon Observation System European Research Infrastructure Consortium (ICOS ERIC)
 
Rechtsinstrument Uitvoeringsbesluit
Wetgevingsnummer Uitvoeringsbesluit 2015/2097
Celex-nummer i 32015D2097

3.

Key dates

Document 26-10-2015; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 20-11-2015; PB L 303 p. 19-34
Inwerkingtreding 23-11-2015; in werking datum publicatie +3 zie art 2
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

20.11.2015   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 303/19

 

UITVOERINGSBESLUIT (EU) 2015/2097 VAN DE COMMISSIE

van 26 oktober 2015

tot oprichting van het Consortium voor een Europese onderzoeksinfrastructuur voor een geïntegreerd koolstofobservatiesysteem (ICOS ERIC)

(Voor de EER relevante tekst)

DE EUROPESE COMMISSIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Verordening (EG) nr. 723/2009 van de Raad van 25 juni 2009 betreffende een communautair rechtskader voor een Consortium voor een Europese onderzoeksinfrastructuur (ERIC) (1), en met name artikel 6, lid 1, onder a),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Het Koninkrijk België, de Bondsrepubliek Duitsland, de Franse Republiek, de Italiaanse Republiek, de Republiek Finland, het Koninkrijk der Nederlanden, het Koninkrijk Noorwegen en het Koninkrijk Zweden hebben de Commissie verzocht het Consortium voor een Europese onderzoeksinfrastructuur voor een geïntegreerd koolstofobservatiesysteem (ICOS ERIC) op te richten. De Zwitserse Bondsstaat zal als waarnemer aan ICOS ERIC deelnemen.

 

(2)

Het Koninkrijk België, de Bondsrepubliek Duitsland, de Franse Republiek, de Italiaanse Republiek, het Koninkrijk der Nederlanden, het Koninkrijk Noorwegen en het Koninkrijk Zweden zijn overeengekomen dat de Republiek Finland als gastlidstaat voor ICOS ERIC zal fungeren.

 

(3)

De Commissie heeft, overeenkomstig artikel 5, lid 2, van Verordening (EG) nr. 723/2009, het verzoek beoordeeld en is tot de conclusie gekomen dat aan de voorschriften van die verordening is voldaan.

 

(4)

De in dit besluit vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het bij artikel 20 van Verordening (EG) nr. 723/2009 ingestelde comité,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

  • 1. 
    Het Consortium voor een Europese onderzoeksinfrastructuur voor een geïntegreerd koolstofobservatiesysteem, ICOS ERIC genaamd, wordt opgericht.
  • 2. 
    De statuten van ICOS ERIC zijn opgenomen in de bijlage. De statuten worden actueel gehouden en worden ter beschikking gesteld van het publiek op de website van ICOS ERIC en op zijn statutaire zetel.
  • 3. 
    De essentiële elementen van de statuten die overeenkomstig artikel 11, lid 1, van Verordening (EG) nr. 723/2009 slechts kunnen worden gewijzigd na goedkeuring door de Commissie, zijn opgenomen in de artikelen 1, 2, 16, 18, 19, 22, 23 en 24.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking op de derde dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Gedaan te Brussel, 26 oktober 2015.

Voor de Commissie

De voorzitter

Jean-Claude JUNCKER

 

 

BIJLAGE

STATUTEN VAN HET CONSORTIUM VOOR EEN EUROPESE ONDERZOEKSINFRASTRUCTUUR VOOR EEN GEÏNTEGREERD KOOLSTOFOBSERVATIESYSTEEM (ICOS ERIC)

HET KONINKRIJK BELGIË

DE BONDSREPUBLIEK DUITSLAND

DE FRANSE REPUBLIEK

DE ITALIAANSE REPUBLIEK

DE REPUBLIEK FINLAND

HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN

HET KONINKRIJK NOORWEGEN

HET KONINKRIJK ZWEDEN

Hierna „de leden” genoemd,

en

DE ZWITSERSE BONDSSTAAT

Hierna „de waarnemer” genoemd,

OVERWEGENDE dat de leden ervan overtuigd zijn dat het aanpakken van de klimaatverandering als gevolg van antropogene emissies van broeikasgassen (BKG) een wereldwijde uitdaging is en dat onderzoek en voortdurende observatie op lange termijn vereist zijn voor een beter begrip van (BKG-) emissies en putten, de gevolgen ervan voor aardsystemen, en de beheersopties;

IN AANMERKING NEMEND dat de observatie van essentiële klimaatvariabelen, met inbegrip van BKG, nodig is ter ondersteuning van de werkzaamheden van het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering (UNFCCC) en het Intergouvernementeel Panel over klimaatverandering (IPCC);

ER MET NADRUK OP WIJZEND dat het UNFCCC zijn partijen verzoekt de...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

 

5.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

6.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

7.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.