Meer vrouwen in top bedrijfsleven: niet op Nederland wachten - Hoofdinhoud
Zie hier mijn bijdrage aan het debat hierover in het Europees Parlement op woensdag 2 december 2015.
PvdA-Europarlementariër Agnes Jongerius steunt Luxemburg, als voorzitter van de EU, om werk te maken van meer vrouwen in de top van het bedrijfsleven. Het gaat dan om de verplichting dat tegen 2020 raden van commissarissen tenminste voor 40% uit vrouwen bestaan.
Dit plan van de Europese Commissie stuit op veel weerstand van de EU-lidstaten, waaronder ook Nederland. EU-voorzitter Luxemburg wil die onderhandelingen nu vlot trekken en probeert een compromis uit te werken.
Daarbij krijgt Luxemburg de volle steun van Agnes Jongerius: “Lidstaten zoals Frankrijk en Duitsland hebben goed begrepen dat diversiteit binnen bestuursraden en raden van commissarissen betere resultaten neerzetten. Helaas heeft mijn eigen land, Nederland, dat niet begrepen. En ontneemt daarmee het Nederlandse bedrijfsleven de talenten en visies van topvrouwen, die nu geen kans krijgen voorbij de sollicitatiedrempel te komen.
Het Luxemburgs voorzitterschap heeft aangegeven een oplossing te willen zoeken voor de blokkade in de Raad, maar daar is spoedig een compromisvoorstel voor nodig. Dat moet zo snel als mogelijk, want van het Nederlandse voorzitterschap hoeven op dit punt niet veel te verwachten.”
Nederland probeert in ons land op vrijwillige basis tot afspraken hierover met het bedrijfsleven te komen. Dat zou er toe moeten leiden, dat in 2020 een derde van de bestuurszetels bij bedrijven door vrouwen ingenomen worden. Maar tot nu toe blijft het aandeel van vrouwen op die posities rond tien procent steken.
Volgens het ‘World Economic Forum’ zal de wereld in het jaar 2095 - hopelijk - gendergelijkheid meemaken. “Jammer genoeg moet ik daar 135 jaar voor worden. En om eerlijk te zijn, wil ik daar helemaal niet zo lang op wachten. Veel andere Europese vrouwen ook niet,” zei Agnes Jongerius woensdagavond in het debat in het Europees Parlement hierover.
In heel de Europese Unie ligt het percentage vrouwen op topposities in het bedrijfsleven iets boven de 20 procent. Altijd nog twee keer zo goed als in Nederland.
(persbericht 2 december 2015)