Inbreng debat Staat van de Europese Unie 7 december 2015

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op dinsdag 8 december 2015, 16:10.

Inbreng Hans van Baalen, delegatieleider van de VVD in het Europees Parlement in het debat Staat van de Europese Unie, 7 december 2015

  • 1. 
    Bewaking buitengrenzen

Indien de landen van de Schengenzone niet in staat zijn hun buitengrenzen effectief te bewaken, dan staan zowel de lidstaten als de Unie machteloos ten opzichte van het onder controle brengen van de vluchtelingen- problematiek en de illegale arbeidsmigratie, het bestrijden van internationaal terrorisme en grensoverschrijdende criminaliteit.

Versterking van FRONTEX aan de ene kant en nationale inspanningen aan de andere kant is dus noodzakelijk. Landen die niet aan Schengen kunnen of willen voldoen moeten al dan niet tijdelijk uit de Schengenzone worden gezet.

  • 2. 
    Turkije

De overeenkomst met Turkije is van vitaal belang omdat er meer dan 2 miljoen migranten in het veilige Turkije naar Noord-West-Europa willen komen. Dat zal onze samenlevingen ontwrichten. Turkije dient geen cadeau te ontvangen, maar dat is de huidige deal ook niet. Het onderhandelen met Turkije over de Interne Markt en justitie, waaronder burger- en mensenrechten en vrije media, is zowel in het voordeel van de EU als van Turkije. Van een verkorte route naar EU-lidmaatschap kan geen sprake zijn. Toetreding van Turkije tot de EU zie ik niet als een reeel perspectief.

  • 3. 
    Rusland-EU hybride verhoudingen

Het is mogelijk om met Rusland in Syrië samen te werken en ons hard op te stellen ten aanzien van de Russische illegale interventies in Georgië, Moldova en Oekraïne. De Minsk-II-overeenkomst is door Rusland niet uitgevoerd. Daarom moeten de sancties worden voortgezet.

  • 4. 
    TTIP

Het handelsverdrag met de VS is voor de EU van vitaal belang. De markt van Hawaï tot Helsinki is voor ons handelsland NL een enorme economische uitdaging. ISDS wordt vervangen door een hof van arbitrage danzij de liberale Eurocommissaris Cecilia Malmström en de de social-democratische Nederlandse minister Lilianne Ploumen.