Uitvoeringsbesluit 2014/353 - Praktische en procedurele regelingen inzake de benoeming door de Raad van drie deskundigen van de jury voor de selectie- en monitoringprocedures voor de actie „Culturele Hoofdsteden van Europa” voor de periode 2020-2033

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit uitvoeringsbesluit is op 14 juni 2014 gepubliceerd en is op dezelfde dag in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

2014/353/EU: Uitvoeringsbesluit van de Raad van 21 mei 2014 betreffende de praktische en procedurele regelingen inzake de benoeming door de Raad van drie deskundigen van de jury voor de selectie- en monitoringprocedures voor de actie „Culturele Hoofdsteden van Europa” voor de periode 2020-2033

officiële Engelstalige titel

2014/353/EU: Council Implementing Decision of 21 May 2014 on the practical and procedural arrangements for the appointment by the Council of three experts of the selection and monitoring panel for the European Capitals of Culture action 2020-33
 
Rechtsinstrument Uitvoeringsbesluit
Wetgevingsnummer Uitvoeringsbesluit 2014/353
Celex-nummer i 32014D0353

3.

Key dates

Document 21-05-2014
Bekendmaking in Publicatieblad 14-06-2014; PB L 175 p. 27-30
Inwerkingtreding 14-06-2014; in werking datum publicatie zie art 3
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

14.6.2014   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 175/27

 

UITVOERINGSBESLUIT VAN DE RAAD

van 21 mei 2014

betreffende de praktische en procedurele regelingen inzake de benoeming door de Raad van drie deskundigen van de jury voor de selectie- en monitoringprocedures voor de actie „Culturele Hoofdsteden van Europa” voor de periode 2020-2033

(2014/353/EU)

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Besluit nr. 445/2014/EU van het Europees Parlement en de Raad van 16 april 2014 tot vaststelling van een actie van de Unie voor het evenement „Culturele Hoofdsteden van Europa” voor de periode 2020 tot 2033 en tot intrekking van Besluit nr. 1622/2006/EG (1), en met name artikel 6,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Overeenkomstig artikel 6 van Besluit nr. 445/2014/EU dient er een jury van onafhankelijke deskundigen („de jury”) te worden ingesteld, die belast is met de selectie- en monitoringprocedures. De jury dient te bestaan uit tien deskundigen die worden benoemd door de instellingen en organen van de Unie; drie onder hen dienen door de Raad voor een periode van drie jaar te worden benoemd. Wat echter de instelling van de eerste jury betreft, dient de Raad zijn deskundigen voor één jaar te benoemen, teneinde een in de tijd gespreide vervanging van deskundigen mogelijk te maken en aldus te voorkomen dat ervaring en kennis verloren gaan.

 

(2)

De instellingen en organen zijn gerechtigd de deskundigen overeenkomstig hun respectieve procedures te selecteren. Overeenkomstig artikel 6, lid 3, eerste alinea, van Besluit nr. 445/2014/EU dienen de deskundigen echter te worden geselecteerd uit een groep van potentiële Europese deskundigen die door de Commissie wordt voorgesteld.

 

(3)

Overeenkomstig artikel 6, lid 3, vierde alinea, van Besluit nr. 445/2014/EU dienen de instellingen en organen van de Unie er bij het selecteren van hun deskundigen zorg voor te dragen dat de complementariteit van de competenties, een evenwichtige geografische spreiding en het genderevenwicht gewaarborgd zijn in de algehele samenstelling van de jury.

 

(4)

De Raad dient de praktische en procedurele regelingen vast te stellen voor de benoeming van zijn drie deskundigen in de jury.

 

(5)

Deze regelingen dienen eerlijk, niet-discriminerend, transparant en gemakkelijk uitvoerbaar te zijn,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

  • 1. 
    Er wordt geloot onder lidstaten. Het staat de lidstaten vrij al dan niet aan de loting deel te nemen. Teneinde echter de kans op een belangenconflict zo klein mogelijk te maken, neemt een lidstaat waar een stad is gelegen die tijdens de ambtstermijn van de deskundigen van de jury voorwerp zal zijn van selectie of monitoring, niet aan de loting deel. Een overeenkomstig dit beginsel opgestelde lijst van uitgesloten lidstaten staat in de bijlage bij dit besluit.
  • 2. 
    Met het oog op een ruime geografische spreiding worden lidstaten die deskundigen voor benoeming door de Raad hebben aanbevolen voor de vorige termijn, eveneens van de loting uitgesloten.

Artikel 2

  • 1. 
    De eerste drie lidstaten die worden geloot, mogen elk één deskundige aanbevelen.
  • 2. 
    Elk van deze drie lidstaten selecteert daartoe één deskundige uit de door de Commissie opgerichte groep van potentiële Europese deskundigen, en beveelt aan deze voor de jury te benoemen.
  • 3. 
    Aan de hand van deze aanbevelingen en na een gedegen doorlichting van de aanbevolen deskundigen door de bevoegde voorbereidende Raadsinstantie, benoemt de Raad de drie deskundigen die voor een periode van drie jaar in de jury voor de selectie- en monitoringprocedures zullen zetelen.
  • 4. 
    In afwijking van lid 3 gelden de volgende bepalingen:
 

a)

de Raad benoemt zijn deskundigen voor de jury...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

 

5.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

6.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

7.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.