Rijscholen die frauderen met theorie-examens

Met dank overgenomen van B. (Barbara) Visser i, gepubliceerd op donderdag 28 januari 2016, 2:21.

Schriftelijke vragen van het lid Visser (VVD) aan de Minister van Infrastructuur en Milieu inzake berichtgeving omtrent louche rijscholen die frauderen met theorie-examens.

  • Bent u bekend met het RTL-bericht “Rijscholen laten met trucjes tienduizenden cursisten slagen voor hun theorie-examen” d.d. 28 januari 2016?1
  • Klopt de stelling in het bericht dat vorig jaar ten minste 30.000, meer dan 10% van het totaal van aantal kandidaten, een zogenoemde ‘turbocursus’ heeft gedaan en daarmee op frauduleuze wijze hun theorie-examens hebben gehaald? Zo nee, waar blijkt dit uit? Zo ja, wat vindt u hiervan?
  • Kunnen de kandidaten die op deze frauduleuze wijze hun theorie-examen hebben gehaald alsnog verplicht worden om opnieuw het theorie-examen af te leggen? Zo ja, is de minister hiertoe bereid?
  • Kan de minister toelichten hoe het mogelijk is dat theorie-examens van het CBR op straat zijn komen te liggen? Hoe kan dit in de toekomst worden voorkomen?
  • Klopt het dat de ‘turbomethode’ ook wordt toegepast op motor- en brommerexamens? Zo ja, hoeveel kandidaten voor motor- en brommerexamens hebben in 2015 via deze turbomethode hun examen behaald?
  • Heeft de minister kennisgenomen van de reactie van het CBR op het RTL-bericht dat Nederland vrijheid van onderwijs kent? Wat vindt de minister van deze uitspraak in relatie tot de zogenoemde ‘turbomethode’ en de verkeersveiligheid in Nederland?
  • Klopt het bericht dat het CBR al een vermoeden had van deze louche praktijken van de zogenoemde theoriescholen? Zo ja, wanneer was het CBR op de hoogte van de toepassing van de zogenoemde ‘turbomethode’? Om hoeveel rijscholen gaat het en welke acties zijn sindsdien ondernomen om dit te stoppen en voor de toekomst te voorkomen?
  • Deelt de minister de mening van de leden van de VVD-fractie dat dit onacceptabel frauduleus gedrag is die de verkeersveiligheid bovendien in gevaar brengt? Zo ja, welke acties heeft en gaat u ondernemen? Hebben het CBR dan wel de politie en het OM überhaupt voldoende handhavingsmogelijkheden om tegen dergelijke praktijken snel en adequaat op te treden?
  • Is de minister bereid om maatregelen door te voeren die dergelijke rijscholen en/of rijinstructeurs voortaan uitsluiten van het opleiden en aanmelden van nieuwe kandidaten voor het theorie- en praktijkexamen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat is hiervoor nodig, zoals bijvoorbeeld een aanpassing van de wet- en regelgeving? Is de minister bereid om het CBR, andere handhavingsinstanties en betrokken brancheorganisaties de opdracht te geven om zelf ook nadere voorstellen uit te werken om zo de kwaliteit van de (theorie- en praktijk)examens en kwaliteit van de rijscholenbranche te verhogen en daarmee de verkeersveiligheid te verbeteren?