Maak einde aan schijnzelfstandigheid pakketbezorgers - Hoofdinhoud
Van je werk moet je rond kunnen komen en je moet niet structureel zo veel overwerken dat je je kinderen nauwelijks ziet. Toch is dat de situatie voor veel zogenaamd zelfstandige pakketbezorgers. Ik roep de minister daarom op te voorkomen dat deze sector kapot gaat aan de concurrentie op arbeidsvoorwaarden. En ik roep PostNL op eindelijk te stoppen hofleverancier te zijn van schijnzelfstandigen.
Schijnzelfstandigheid is vooral vervelend voor de werkende zelf: je verdient meestal erg weinig, bent ook niet verzekerd bij pech en bouwt geen pensioen op. De winst steekt je opdrachtgever in zijn zak. Het verbazende is dan ook dat PostNL -toch een groot, net bedrijf met een lange geschiedenis- jarenlang met 'zelfstandige' pakketbezorgers mocht werken. Er is niks zelfstandigs aan als je precies voorgeschreven krijgt hoe laat je moet beginnen, welk uniform je moet dragen, hoe je je werk moet indelen en sowieso geen tijd hebt om reclame te maken voor je onderneming. Wat ook niet nodig is omdat je voor maar één opdrachtgever werkt. Voor PostNL dus, hofleverancier van schijnzelfstandigen.
Ik was dan ook zeer onaangenaam verrast om te lezen dat PostNL nu bezig is om weer met zelfstandigen te gaan werken. Als de berichtgeving inderdaad klopt en PostNL als nog steeds via ingewikkelde redeneringen met zelfstandigen mag werken, dan zullen binnen no time de andere pakketbezorgers dat ook gaan doen. Het scheelt ze dertig procent aan kosten.
We mogen het niet laten gebeuren dat door slimmigheidjes van de marktleider in de pakkettensector de hele sector gaat beginnen aan een moordende concurrentie op arbeidsvoorwaarden. We mogen het niet laten gebeuren dat pakketbezorgers alleen maar als goedkope zzp'er kunnen werken. Laat het bezorgen van pakketten goed werk zijn, dat normaal betaald wordt, onder normale arbeidsvoorwaarden, met een cao die voor de hele sector geldt. Pakketbezorgers hebben ook gewoon het recht om op tijd thuis te zijn voor het eten en de kinderen.
De PvdA roept de minister daarom op in te grijpen en een eind te maken aan deze concurrentie op arbeidsvoorwaarden. PostNL heeft natuurlijk ook eigen verantwoordelijkheid. Ik roep het bedrijf op die verantwoordelijkheid te nemen.