Radiocolumn maart 2016: starters én doorgroeiers - Hoofdinhoud
Het ondernemerschap zit in de lift. Ook in Brabant. Iemand heeft een goed idee, ziet een gat in de markt, schrijft een bedrijfsplan en start zijn eigen onderneming. Negentig procent van deze start-ups groeit echter niet door. Ze verdwijnen of blijven klein. Dit moet beter kunnen.
Europa, en ook Nederland, maken een forse inhaalslag. Start-ups zijn onze toekomst. Ze stimuleren de ondernemersgeest, de vooruitgang en de vernieuwing. Start-ups zijn innovatief en lopen op technologisch vlak voorop. Succesvolle start-ups, zoals Smart Robotics in Eindhoven, beginnen als eenmansbedrijf en groeien door. Uit onderzoek blijkt dat niet de grote jongens, maar juist de kleintjes zorgen voor economische groei en banen. Voorwaarde is wel, dat ze de ruimte krijgen om te kunnen doorgroeien.
Veel start-ups kunnen de stap naar uitbreiding niet maken, omdat ze daarvoor de financiële middelen missen. Banken geven veelal nul op het rekest. Voor het vinden van investeerders met geloof in hun product en bedrijf is voor potentiële doorgroeiers connectie (“Je bent wie je kent”) het sleutelwoord. Het is nodig de juiste contacten te vinden, liefst zo dicht mogelijk bij huis. Next Move kan daarbij helpen. Dit samenwerkingsverband van de BOM met kennisinstellingen en Brainport zorgt er voor dat starters en groeiers meer kans van slagen hebben. Ze brengen mensen met elkaar in contact, geven advies en bieden hulp bij financiering.
In Brussel lever ik mijn bijdragen. Ik heb voorstellen gedaan voor garanties via het Junckerfonds. In juni komt er een boek uit voor start-ups. En samen met de lokale omroep Moergestel TV werk ik aan een documentaire over beginnende ondernemers in mijn eigen omgeving. Op 23 mei ga ik in gesprek via een twitterdebat over én met start-ups (#startupdebat). Volg mij via @LvNistelrooij