Weeklog: hou Griekenland in de gaten - Hoofdinhoud
Deze week lekte via Wikileaks het verslag uit van een intern overleg van de meest bij Griekenland betrokken ambtenaren van het Internationaal Monetair Fonds. Het leidde inmiddels al tot een brief van de Griekse premier Tsipras aan de baas van het IMF, Lagarde, want uit het verslag blijkt niets meer of minder dan dat het IMF dreigt z’n handen van Griekenland af te trekken. Tenminste, als deze maand geen overeenstemming gevonden wordt over het verdere traject, inclusief schuldvermindering. Een volgende crisis voor de Europese Unie is in de maak.
Het was enige tijd rustig rondom Griekenland, nadat Tsipras met de rug tegen de muur beloofde de dictaten uit Brussel over te nemen. Hoewel hij probeerde met flankerend beleid de ergste pijn van de bezuinigingen te verzachten, hield Tsipras zich over het algemeen aan de afspraken. Totdat de afbraak van de pensioenen aan de beurt kwam. Daar hield Tsipras zijn poot stijf: geen korting op pensioenen van ouderen die er nu al niet van rond kunnen komen. Dat leidde tot een nu al maanden voortslepend conflict met de Trojka. Die heeft eerder al bewezen niet gevoelig te zijn voor het lot van mensen die al in de verdrukking zitten.
Morgen beginnen de geplande onderhandelingen over hoe het verder moet met Griekenland. Op de agenda staat sowieso een volgende tranche van €5 mrd. waarmee Griekenland geholpen wordt zijn verplichtingen aan de Europese Centrale Bank en het IMF te voldoen. Griekenland krijgt dan weer een lening om de bestaande schulden te kunnen aflossen. Dat is natuurlijk geen structurele oplossing en daarom zet het IMF druk op met name Duitsland om te spreken over daadwerkelijke schuldverlichting.
De Duitse minister van Financiën, Schäuble, had juist nog laten weten geen haast te hebben met schuldverlichting. Dit is voor Duitsland sowieso geen populair onderwerp, maar Schäuble vindt dat zo’n maatregel in ieder geval niet voor het Britse referendum over een mogelijke Brexit genomen kan worden, omdat dit bij de Britse kiezers verkeerd kan vallen.
Om nu druk te zetten op zowel Griekenland als de EU dreigt het IMF er dan maar helemaal uit te stappen. Dat zou direct leiden tot instabiliteit rondom Griekenland. Kortom, de chaos lijkt weer helemaal terug. Wie weet, gaat Rutte geholpen door zijn adjudant Dijsselbloem, dit voortvarend aanpakken. Ik wens ze veel sterkte, maar heb er weinig vertrouwen in: de patstelling lijkt voorlopig nog compleet.