EP-leden in debat over resultaten investeringsplan van € 315 miljard

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 7 juni 2016, 17:14.

Woensdagochtend debatteren de leden van het Europees Parlement i over de vraag of het investeringsplan van €315 miljard voor het economisch herstel in Europa resultaten oplevert. Volgens de Europese Commissie i is het eerste jaar van het Europees Fonds voor Strategische investeringen (EFSI) veelbelovend geweest. Volg het debat met Commissaris Jyrki Katainen i live vanaf 9.00 uur.

Het doel van het EFSI i, beheerd door de Europese Investeringsbank i (EIB), is om publieke steun te verlenen aan projecten die economisch levensvatbaar zijn maar anders niet zouden gebeuren omdat particuliere investeerders aarzelen om ze te financieren als gevolg van de onzekere economische situatie en het hogere risico. Het EFSI neemt een deel van dat risico voor zijn rekening, waardoor particuliere beleggers worden aangemoedigd in te stappen.

Het fonds omvat een garantie van €16 miljard en nog eens €5 miljard van de EIB. Dit stelt de EIB in staat om obligaties uit te geven voor drie keer dit bedrag en het opgehaalde geld te gebruiken om projecten samen met particuliere investeerders te financieren. Hierdoor zal iedere euro die wordt uitgegeven door het investeringsfonds, een extra €15 aan investeringen van bedrijven en overheden aantrekken, wat leidt tot een totale investering van €315 miljard.

Het EFSI richt zich op grote infrastructurele en innovatieprojecten evenals op de financiering van kleine en middelgrote ondernemingen door het verstrekken van garanties aan banken.

De verordening tot oprichting van het EFSI werd op 24 juni 2015 door het EP goedgekeurd.

Tot nu toe behaalde resultaten

In totaal zijn 64 projecten goedgekeurd en daarnaast zijn 185 financieringsovereenkomsten voor het midden- en kleinbedrijf goedgekeurd met de banken. Meer dan 140.000 bedrijven zullen profiteren van de €3,5 miljard aan goedgekeurde EFSI-financiering. De totale investering van deze activiteiten zal naar verwachting € 100 miljard bedragen.

Energie, vervoer, digitale projecten en onderzoek en ontwikkeling zijn goed voor driekwart van alle goedgekeurde projecten. Het grootste deel van de projecten bevindt zich in grote EU-landen, vooral in Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Binnenkort

De Europese Commissie heeft op 1 juni aangekondigd dat zij van plan is om EFSI na de oorspronkelijke looptijd van drie jaar te verlengen. Het doel is om extra steun voor kleine en middelgrote ondernemingen te bieden en adviesdiensten over financiering van projecten verder te ontwikkelen.

Op 1 juni werd ook het Europees investeringsprojectenportaal gelanceerd om te helpen projecten en investeerders bij elkaar te brengen. De Commissie wil soortgelijke modellen van EU-financiering ook introduceren in landen buiten de EU.

Plenair debat

Volg het plenaire debat met Jyrki Katainen, Commissaris voor werkgelegenheid, groei, investeringen en het concurrentievermogen, live op woensdag 8 juni vanaf 9.00 uur.

REF. : 20160606STO30646

Bijgewerkt op: ( 07-06-2016 - 17:27)