Film & Debat: Weiner

Politieke campagnes kunnen worden gemaakt of gebroken door de media. Anthony Weiner, kandidaat voor het burgermeesterschap van New York, moest in juli 2013 door het oog van de mediastorm die opstak nadat hij voor een tweede keer moest toegeven in de fout te zijn gegaan met sexting. De seksueel getinte foto's van zichzelf die hij via een Twitter-account naar vrouwen had gestuurd werden teruggeleid naar Weiner en de verontwaardiging en kritiek op zijn privéleven betekende het einde van een tot dan goedlopende campagne.

Hoe belangrijk zijn media, en social media in het bijzonder, in de hedendaagse politiek? Welke invloed hebben de media op de beeldvorming van een politicus of een partij? Kunnen politici en partijen een beeld neerzetten en beïnvloeden? En maakt het uit wat iemand die een politiek ambt bekleed of ambieert, doet in zijn privéleven? Over die vragen houden we na afloop van de film een debat tussen Kristof Jacobs i (universitair docent op het terrein van democratie, politiek en social media), Maarten Hijink i (persvoorlichter en campagnemedewerker voor de SP) én de zaal onder leiding van Louis Cornelisse (coördinator beleidspresentatie, directie communicatie ministerie van Veiligheid en Justitie).

Film & Debat sluit met Weiner aan bij het Prinsjesfestival dat dit jaar in het teken staat van democratie en social media.


1.

Praktische informatie

Datum: donderdagavond 15 september 2016 om 19:00 uur

Locatie: Filmhuis Den Haag, Spui 191 te Den Haag

2.

De film "Weiner"

Anthony Weiner stapte in 2011 op als lid van het Amerikaanse Congres. Hij was in opspraak gekomen vanwege seksueel getinte foto's van hemzelf die hij via Twitter naar enkele vrouwen had gestuurd. Zijn politieke carrière leek voorbij maar in 2013 stelde hij zich kandidaat voor het burgermeesterschap van New York. Hij had ongekend veel geld binnengehaald en scoorde hoog in de opiniepeilingen.

Weiner stelde dat het volk bereid was hem een tweede kans te geven, en hij greep deze met beide handen aan. De campagne was een paar maanden onderweg toen het nieuws naar buiten kwam dat Weiner onder een alias na 2011 wederom seksueel getinte foto's had verstuurd naar verschillende vrouwen. Dit nieuws ondermijnde alle kansen die Weiner had om burgermeester van New York te worden, maar Weiner zette zijn campagne door. In de documentaire "Weiner" wordt de campagne gevolgd en is goed te zien hoe een sexting-schandaal een politieke campagne en carrière kan ontwrichten.

3.

Het debat: "Weiner"

Politieke campagnes zijn afhankelijk van de aandacht die de media eraan geeft. Dat stelden Maarten Hijink en Kristof Jacobs in het debat na afloop van de film “Weiner”. Vooral in de Verenigde Staten is de persoonlijkheid en het imago van een politicus erg belangrijk. Zo viel het Jacobs op dat de inhoud van de debatten steeds minder belangrijk werd in Weiner’s campagne. Wat de media erover schreef, bepaalde het succes van zijn campagne.

4.

Film & Debat

Film & Debat is een samenwerking tussen Filmhuis Den Haag, het Montesquieu Instituut, de gemeente Den Haag, Internationaal Perscentrum Nieuwspoort en ProDemos - Huis voor democratie en rechtsstaat.

Prinsjesfestival

Dit festival viert het feest van de democratie van 14 t/m 20 september met een reeks aan activiteiten. Het centrale thema van Prinsjesfestival 2016 is: democr@tie.