Ga niet morrelen aan strenge eisen bankiers - Hoofdinhoud
,,Ik begrijp echt niet dat er bankiers zijn die zeggen dat ze in het buitenland veel meer kunnen verdienen. Dan denk ik: toedeledoki, ga dan, en zoek die bank in Londen.'' Dit zei premier Rutte vorig jaar op een VVD-congres. Als sociaaldemocraat ben ik het zelden méér eens geweest met de premier. Maar na de Brexit zei hij ironisch genoeg precies het omgekeerde, onder verwijzing naar mogelijke mazen in de wet.
Dat schrijf ik vandaag in een opiniestuk in het AD.
We leven in een wereld waar kapitaal snel verplaatst. Bedrijven kiezen het ene boven het andere land vanwege het fiscale klimaat of aantrekkelijke regelgeving. Die beleidsconcurrentie is te ver doorgeschoten. Bedrijven betalen daardoor te weinig aan onze publieke voorzieningen. Terwijl zij wel volop profiteren van onze infrastructuur (Schiphol), uitstekend opgeleid personeel en culturele voorzieningen.
Het is niet verwonderlijk dat bankiers vooraan staan bij het vertrek uit de City. Het snelle geld is wat hen drijft. Het dreigende verlies van een Europees paspoort, waardoor zij niet meer automatisch in alle Europese landen kunnen bankieren, drijft hen weg. Moeten we in Nederland (of Parijs, Dublin en Frankfurt) de deur wijd open zetten voor deze figuren? De PvdA vindt van niet.
Minister Dijsselbloem heeft in Nederland de strengste bonuswetgeving van Europa ingevoerd. Variabele beloningen bedragen maximaal 20 procent van het vaste salaris. Dit sobere beleid levert aantoonbaar succes op. In de afgelopen jaren zijn de variabele bonussen bij Nederlandse banken sterk gedaald. Het is dan ook niet voor niks dat de Londense bankiers de bonuswetgeving als het argument noemen om juist niet naar Nederland te verkassen. Nederland loopt voorop met het terugdringen van de perverse prikkels in de financiële sector die een belangrijke oorzaak waren voor de financiële crisis. Daar moeten we dus niet aan morrelen.
Aan banken stellen we daarom juist meer eisen. Zo is de zorgplicht wettelijk verankerd en kennen we een provisieverbod, waardoor peperdure producten zoals woekerpolissen en derivaten niet meer aangesmeerd mogen worden. En we lopen voorop met het verhogen van de buffers. Elders in Europa mag elke euro nog 33 keer worden uitgeleend, in Nederland is dit al verboden. Beleggers en niet-belastingbetalers draaien hierdoor op voor verliezen. Dat is ook noodzakelijk want de nationalisatie van ABN en SNS ligt helaas nog vers in ons geheugen.
De PvdA wil een gezonde financiële sector. Daar hoort strenge wetgeving bij. Het verleden heeft pijnlijk aangetoond dat bankiers niet zonder kunnen. Met strenge regulering zorgen we voor gezonde banken en voorkomen we dat banken in Nederland wederom excessieve risico’s aangaan waar de Nederlandse burger later voor opdraait. Iedereen is welkom om in ons land te ondernemen, ook bankiers. Alleen wel op onze voorwaarden. Als ze alleen voor het snelle geld komen, kunnen we ze missen als kiespijn.