Kamervragen over ontvoeringen en martelingen door de Egyptische veiligheidsdiensten

Met dank overgenomen van M. (Michiel) Servaes i, gepubliceerd op maandag 18 juli 2016.

Vragen van het lid Servaes (PvdA) aan de minister van Buitenlandse Zaken over het rapport van Amnesty International aangaande ontvoeringen en martelingen door de Egyptische veiligheidsdiensten.

1 Bent u bekend met het recente rapport van Amnesty International genaamd ‘Egypt: ‘Officially you do not exist’: Disappeared and tortured in the name of counter-terrorism’ 1), waarin melding wordt gemaakt van ontvoeringen en martelingen door de Egyptische veiligheidsdienst NSA? Zo ja, wat is uw reactie op de schokkende bevindingen van dit rapport?

2 Kunt u de bevindingen bevestigen uit het genoemde rapport, waarin wordt gesproken over duizenden ontvoeringen door de NSA, waarbij de ontvoerden, waaronder minderjarigen, geen aanspraak kunnen maken op basisrechten zoals contact met een advocaat en bovendien worden blootgesteld aan martelingen? Zo ja, kunt u bevestigen dat Egypte hiermee handelt in strijd met haar eigen wetgeving en internationale verdragen zoals de UN Convention against Torture?

3 Deelt u de mening dat de - reeds eerder bekritiseerde - antiterrorismewetgeving wordt misbruikt om kritische tegengeluiden van het bewind van president Sisi de mond te snoeren?

4 Herkent u het beeld dat het aantal ontvoeringen en martelingen alsmede andere vormen van mensenrechtenschendingen is toegenomen sinds de aanstelling van Magdy Abd el-Ghaffar als minister van Binnenlandse Zaken in maart 2015?

5 Herinnert u zich de conclusies van de Raad Buitenlandse Zaken van 10 februari 2014 2), waarin wordt gesteld dat de EU zeer bezorgd is over ‘selective justice’ tegen de politieke oppositie en waarin wordt opgeroepen om de basisrechten van verdachten te waarborgen? Welke inspanningen zijn sindsdien in EU-verband gedaan om de situatie aan de kaak te stellen? Bent u bereid om naar aanleiding van het genoemde rapport de praktijken van het Egyptische regime opnieuw te bespreken met uw Europese collega’s?

6 Bent u bekend met Artikel 2 uit het EU Associatieverdrag met Egypte 3), waarin respect voor democratische principes en fundamentele mensenrechten als essentieel element voor de relatie tussen de EU en Egypte wordt benoemd? Zo ja, deelt u de mening dat het Egyptische regime momenteel het Associatieverdrag schendt gezien de verslechterende mensenrechtensituatie in het land?

7 Bent u bereid om tijdens de aankomende Raad Buitenlandse Zaken (18 juli) het Amnesty-rapport ter sprake te brengen en te bepleiten om de druk op Egypte op te voeren om te komen tot een onafhankelijk onderzoek in Egypte naar de genoemde ontvoeringen en martelingen en onmiddellijke erkenning en stopzettingen van deze praktijken?