Magie van de Valley - Hoofdinhoud
De snelst groeiende economische regio in de Verenigde Staten ligt in Californië. Waar 40 jaar geleden vooral citrusbomen groeiden, is als gevolg van de ontwikkeling van het Internet de regio Silicon Valley ontstaan. Om te ervaren wat we er als Europa van kunnen leren, nam ik het initiatief voor een werkbezoek. Samen met vijftien collega’s bezocht ik onlangs 25 bedrijven, zoals Google, Apple, Uber en Airbnb. Op zoek naar de ‘Magie van de Valley’.
De Europese Unie bestaat op dit moment uit 28 lidstaten. Voor de concurrentiekracht in Europa, en voor de banen van nu en straks, worden echter de regio’s steeds belangrijker. Dit geldt voor provinciale regio’s zoals Brabant en Zeeland, maar ook voor stedelijke regio’s zoals Eindhoven en Amsterdam. Bedrijfsleven, opleidingen en overheden kiezen samen voor de specialisaties, waar ze als regio internationaal in kunnen excellereren. Om vervolgens te kunnen produceren, exporteren en een boterham te kunnen smeren.
Wat heeft het werkbezoek opgeleverd? Wat zijn de leerpunten voor de Europese regio’s? Ten eerste de keuze voor de juiste specialisatie. In Silicon Valley was dit de keuze voor de ontwikkeling van computers en chips, vrij snel gevolgd door de ontwikkeling en toepassing van internet technologie (software). Een tweede belangrijke stap was de keuze voor de wereld als afzetmarkt. Zo kent de Europese consument al enige tijd de producten van Microsoft, Apple en Google. Recentelijk kwamen hier bedrijven als Uber en Airbnb bij, die de taxibranche en de hotelwereld hebben opgeschud. Wat ook opvalt, is de keuze van jonge internetbedrijven in Europa om naar Silicon Valley te gaan: succes trekt succes aan. Waar ze in Europa tegen landsgrenzen aanlopen, vinden ze hier één grote markt, maar ook kennis en geld. Essentieel voor hun verdere ontplooiing.
Waar de VS een duidelijk andere keuze heeft gemaakt dan Europa, is de prioriteit voor de doorontwikkeling van software. Als het om Big Data en de Cloud gaat, bouwt de VS een absolute voorsprong op. Zolang de opleiding van software deskundigen in Europa geen aandacht krijgt, is de kans groot dat Azië in het gat duikt. Wat onze groep tenslotte nog heeft geconstateerd, is de uitstraling van de Valley naar haar omgeving en naar de VS als geheel. Regionale ontwikkeling draagt bij aan de nationale welvaart en kan ook voor anderen een voorbeeld zijn. Zonder te overdrijven kunnen ook wij leren van de ervaringen in deze regio. Niet door er een kopie van te maken, maar door er bij aan te sluiten met onze eigen aanpak. Mijn conclusie: de ‘Magie van de Valley’ bestaat echt.
Luister hier naar mijn radiocolumn. Of lees mijn column.