Belastingverdragen Zambia en Kenia - Hoofdinhoud
Om dubbele belastingen te voorkomen sluiten we belastingverdragen met andere landen. De VVD heeft reactie gegeven op de belastingverdragen met Kenia en Zambia. Het is daarin voor de VVD belangrijk wat er gaat veranderen voor de mensen en ondernemers die het aangaat. We zijn bijvoorbeeld kritisch op mogelijk hogere administratieve lasten voor het bedrijfsleven.
Inbreng verslag inzake de Wet goedkeuring belastingverdrag met Kenia
Wat betekenen de voorgestelde wijzigingen en nieuwe elementen concreet voor de verdeling Kenia en Nederland wat betreft de belastingheffing? En gaan bedrijven of burgers per saldo meer of minder belasting betalen in de praktijk bij de huidige situatie?
Verder willen de leden van de VVD-fractie graag weten welke zaken in het verdrag met Kenia staan die noch in het OESO-modelverdrag, noch in het VN-modelverdrag voorkomen?
Wat zijn de gevolgen in de praktijk door in het verdrag relatief hoge bronbelastingen op te nemen op dividenden, interest en royalty’s en de verlaging van de nationale tarieven van de bronbelastingen te verbinden aan een main purpose test?
Het verslag is in juli 2015 tot stand gekomen. Waarom heeft het verdrag dan uitsluitend betrekking op het Europese deel van Nederland en dus niet het Caribische deel van Nederland (i.c. de BES-eilanden? De totstandkoming van het verdrag is immers ruim na de staatkundige hervorming van 10-10-2010. Wat zijn daarvan de gevolgen?
Wat betekent het c.q. wat zijn de gevolgen van het zogenaamde staatswinstaandeel uitdrukkelijk onder de reikwijdte van het verdrag te brengen?
Waarom wilde Kenia niet een bijzonder bepaling opnemen over de aanwezigheid van een vaste inrichting met betrekking tot werkzaamheden buitengaats?
De leden van de VVD-fractie lezen dat op verzoek van Kenia er een bronstaatheffing voor winsten uit internationale scheepvaartactiviteiten is opgenomen. Wat zijn hiervan de gevolgen? Wie of wat wordt hierdoor geraakt? In welke andere verdragen is zoiets opgenomen? Waarom vindt het Kabinet dit aanvaardbaar?
Nederland is eerder bereid om met ontwikkelingslanden een bronheffing over interest en royalty’s overeen te komen. In het voorliggende verdrag wordt de mogelijkheid geboden om er vanaf te zien als het gaat om het gebruik van agrarische of milieuvriendelijke technieken. Als het gunstig voor Kenia is om daar een bronstaatvrijstelling voor af te spreken, waarom geldt dat dan niet voor andere sectoren die ook die ook belangrijke technieken kunnen bieden aan Kenia? In hoeverre beperkt dit de ontwikkelingsmogelijkheden van Kenia niet gewoon?
Waarom wil Kenia een specifieke bepaling voor artiesten en sportbeoefenaars? Wat zijn daarvan de gevolgen?
Inbreng verslag inzake de Wet goedkeuring belastingverdrag met Zambia
Wat betekenen de voorgestelde wijzigingen en nieuwe elementen concreet voor de verdeling Zambia en Nederland wat betreft de belastingheffing? En gaan bedrijven of burgers per saldo meer of minder belasting betalen in de praktijk bij de huidige situatie?
Verder willen de leden van de VVD-fractie graag weten welke zaken in het verdrag met Zambia staan die noch in het OESO-modelverdrag, noch in het VN-modelverdrag voorkomen?
De leden van de VVD-fractie lezen dat Nederland geen voorstander is van het opnemen van een bepaling dat het verlenen van diensten voor een onderneming van de ene verdragssluitende staat in de andere verdragssluitende staat gedurende meer dan 183 dagen in een jaar bij wijze van fictie leidt tot een vaste inrichting. De VVD is het daar mee eens. Waarom is er dan toch mee ingestemd. Het opnemen van een dergelijke passage leidt tot administratieve lasten voor het Nederlandse bedrijfsleven. Waarom is niet gewoon uit gegaan van 12 of in het uiterste geval 9 maanden? Welke bedrijven gaan hier vooral last van krijgen?
Waarom is, er vanuit gaande dat de 2010-versie van het OESO-modelverdrag beter en actueler is dan de 2008-versie, ingestemd met het opnemen van een passage uit de 2008-versie als het gaat om winst uit onderneming? Waarom wordt c.q. is er zo selectief geshopt uit de versie van het OESO-modelverdrag en soms weer uit het VN-modelverdrag?
Waarom wilde Zambia een aparte regeling opnemen voor artiesten en sportbeoefenaars? Wat zijn de hiervan de gevolgen?